Timangi Classic

Tee kolmen timantin jonoja. Ketjureaktiot on Timangia!

Tarvitset Javan

Suuri osa Aapelin peleistä on rakennettu Java-tekniikalla, joka ei ole selaimessasi aktivoituna.

Asennus on kertaluontoinen ja nopea. Sen jälkeen kaikki javapelit ja -sisältö ovat käytettävissäsi sekä Aapelissa, että muualla netissä. Lisätietoa Javasta saat parhaiten Javan kotisivulta.

Mitalit

Timangi Classic

Saatavilla olevat mitalit

 • Upea Combo
  Taso: 1 - Poista 100 timanttia yhdellä siirrolla ketjureaktiot mukaanluettuna (vain muulla kuin arcade-pelitavalla pelattaessa)
  3
 • Bonuskeräilijä
  Kerää 10 bonuspiste-laatikkoa yhden pelin aikana
  5
 • Timanttirohmu
  Yhden tason aikana kerää vähintään 20 sinivihertävää timanttia (normaali- tai isokokoisessa pelialueessa)
  7
 • Ensikertalainen
  Taso: 1 - 2 pelattua peliä
  1
 • Matemaatikko
  Selvitä taso niin että olet poistanut kentältä täsmälleen 6 kappaletta jokaista timanttilaatua
  3
 • MinMax
  Taso: 1 - Poista 7 timanttia yhdellä siirrolla (ketjureaktioita tai arcade-pelitavan bonuksia ei lasketa)
  2
 • Aloittelija
  Taso: 1 - Selvitä taso 2 pelitavassa "aikaraja / normaalikokoinen pelialue"
  1
 • Aikarohmu
  Selvitä taso niin että kellossa on 5 minuuttia tai enemmän aikaa jäljellä (mahdollista ostettua lisäaikaa ei lasketa mukaan)
  7

Suositukset

Aapeli suosittelee

Timangi Classic

Ennätykset
Valitse aika Valitse pelitapa  

Peliohjeet

Tee kolmen timantin jonoja. Ketjureaktiot on Timangia!
Tärkeää

Netissä ihmiset voivat esiintyä kenenä tahansa. Älä anna henkilötietojasi kenellekään!
Aapelin ylläpito ei koskaan kysy salasanaasi. Älä anna salasanaasi kenellekään!

Aapelin säännöt

Pelin kuvaus

Kahta vierekkäistä timanttia klikkaamalla saa ne vaihtamaan paikkaansa. Tavoitteena on saada vähintään kolme timanttia, peräkkäin jolloin ne poksahtavat ja poistuvat ruudulta. Ketjureaktiot on Timangia!

Pelin aloittaminen

Peliä voi pelata kolmella eri tavalla: Ilman aikarajaa, aikarajan kanssa ja niin kutsutussa arcade-moodissa. Arcadessa on mukana erikoispaloja kuten pommeja, sekoittajia, tasonvaihtajia jne. Arcadessa on myös aikaraja, mutta se on huomattavasti väljempi kuin tavallisessa aikarajatussa pelissä. Pelialueita on myös kolmea eri kokoista: Normaali, iso ja jättikokoinen.

Kaikkia pelitapoja voi pelata kaikenkokoisilla laudoilla joten erilaisia pelitapoja on peräti yhdeksän. Näistä tosin vain yksi on heti kaikkien käytettävissä. Pelioikeuden kaikkiin muihin kahdeksaan pelitapaan voi ostaa taateleilla. Kun viet hiiren minkä tahansa pelitavan aloituspainikkeen päälle, näet ruudulla myös kaikkien aikojen 5 parasta pelaajaa. Klikkaa painiketta aloittaaksesi pelin kyseisellä pelitavalla.Pelaaminen

Pelin perustarkoitus on muodostaa pelialueella olevista jalokivistä vähintään kolmen samanlaisen jalokiven rivejä joko vaaka- tai pystysuoraan. Tälläiset saadut suorat katoavat ruudulta ja ruudun yläreunasta ilmestyy lisää jalokiviä. Tästä voi myös syntyä ketjureaktio, eli ruudulle tippuvat uudet jalokivet muodostavat valmiiksi uusia vähintään 3 jalokiven suoria ilman siirtoja. Luonnollisesti nämä sarjat myös poistuvat ruudulta ja tilalle tulee taas uusia jalokiviä. Tätä jatkuu niin pitkään kunnes ruudulla ei taas ole yhtään poistettavaa suoraa.

Jalokiviä voi liikuttaa vaihtamalla kahden vierekkäisen jalokiven paikkaa. Klikkaa hiirellä ensin toista, sitten toista jalokiveä jonka jälkeen ne vaihtavat paikkaa. Vaihtoehtoisesti voit myös klikata hiiren oikeaa painiketta kahden jalokiven välissä jolloin kyseiset kaksi jalokiveä vaihtavat paikkaa. Mikäli vaihdon jälkeen ei muodostu yhtään poislähtevää jalokivisuoraa, siirto hylätään ja juuri siirretyt jalokivet siirtyvät takaisin lähtöpaikkaansa. Jokaisella siirrolla pitää siis saada jotakin pois pelialueelta.

Kun kaikkia erilaisia jalokiviä on saatu poistettua tietty määrä, pääset seuraavalle vaikeammalle tasolle. Tasojen vaikeutuessa erilaisten jalokivien määrä kasvaa ja niitä pitää myös saada ruudulta pois enemmän. Erittäin korkeilla tasoilla ruudulle alkaa ilmestyä myös metallilaattoja joita ei voi siirtää eikä poistaa. Peli päättyy kahdella mahdollisella tavalla. Jos ruudulla ei ole yhtään mahdollista siirtoa jäljellä tai jos aika loppuu. Kolmantena tapana peli voi päättyä myös jos pelaaja itse luovuttaa.

Huomaa että aikarajallisessa pelissä saat myös lisää peliaikaa aina kun ruudulta saa poistettua jalokiviä.Pisteytys

Kaikista ruudulta poissaaduista jalokivistä saa pisteitä niin paljon kuin mitä jalokiviä yhdellä kerralla ruudulta katoaa. Eli jos saat yhden kolmen jalokiven suoran, saat jokaisesta jalokivestä 3 pistettä eli yhteensä 3*3 = 9 pistettä. Mikäli jalokiviä lähtee ruudulta 10 pois yhtäaikaa, pisteitä tulee 10*10 = 100 pistettä. Kannattaa siis yrittää saada mahdollisimman monta jalokiveä kerrallaan pois.

Tämän lisäksi ketjureaktioista saa lisäpisteitä. Jos saat siirron jälkeen 3 suoran (3*3=9 pistettä) ja ruudulle tippuvat uudet kivet muodostavat taas kolmen suoran saatkin nyt jokaisesta poislähtevästä kivestä yhden pisteen enemmän eli uudesta suorasta saakin 3*4=12 pistettä. Mikäli ketjureaktio jatkuu, jokaisella kierroksella poislähteneistä jalokivistä saa aina yhden pisteen enemmän. Pitkät ketjureaktiot ovat siis myös arvokkaita mutta niiden saaminen etenkin pienillä kentillä saattaa olla hankalaa.

Tämän lisäksi normaalissa aikarajatussa pelissä (ei arcade-pelissä) saa tason selvittämisen jälkeen lisäpisteitä jäljelle jääneestä peliajasta. Ensimmäisen tason jälkeen saa yhden pisteen jokaisesta jäljellä olevasta sekunnista, toisen tason jälkeen 2 pistettä jokaisesta sekunnista ja niin edelleen.Bonukset

Arcade-pelimuodossa ruudulla on satunnaisesti myös bonuspalikoita. Ne voi aktivoida yksinkertaisesti klikkaamalla niitä.

Pommi räjäyttää kaiken pois ympärillä olevista ruuduista. Myös mahdolliset metallilaatat ja muut bonukset. Mikäli pommin vieressä on toinen pommi, myös se räjähtää. Tällä tavalla vierekkäiset pommit voivat tuhota isonkin alueen kerralla.

Väripommi räjäyttää ruudulta pois kaikki tietyn väriset jalokivet. Näitä jalokiviä ei enää saman tason aikana kentälle tule eikä niitä luonnollisesti tarvitse saada kerättyä tason selvittämiseksi.

Sekoittaja sekoittaa ruudulla olevat jalokivet ja muut esineet uudelleen.

Tätä klikkaamalla pääset suoraan seuraavalle tasolle.

Tätä klikkaamalla saat lisäpisteitä 400, 500 tai 800 pistettä riippuen siitä minkäkokoisella pelialueella pelaat.

Tätä klikkaamalla saat 30 sekuntia lisäaikaa.Tekstit pelin aikana

Oikeassa reunassa näkyvät seuraavat tekstit:

 • Taso: Kertoo millä tasolla olet tällä hetkellä
 • Pisteet: Tämän hetkiset pisteesi
 • Aikaa: Näyttää paljonko sinulla on aikaa kentän selvittämiseen. Tekstimuotoisen näytön alla on myös pylväs joka näyttää jäljellä olevan ajan. (Aikatiedot eivät ole näkyvissä aikarajattoman pelin aikana.)
 • Jalokivinäyttö: Näyttää montako erilaista jalokiveä tällä tasolla on mukana, montako kutakin jalokiveä pitää saada tason selvittämiseksi ja montako olet jo saanut. Jalokiven perässä oleva teksti muuttuu vihreäksi kun olet saanut kyseisiä jalokiviä poistettua tarpeeksi.

 Toiminnot pelin aikana

Oikeassa reunassa alhaalla on muutama valintalaatikko ja painike:

Animaatiot: Tästä voit kytkeä animaatiot päälle tai pois. Vanhoilla ja hitailla koneilla animaatiot saattavat olla liian hitaita ja tällöin niiden poiskytkeminen parantaa pelattavuutta. Huomaa että animaatiot eivät kuluta peliaikaa vaan aikarajakello pysähtyy aina animaatioiden ajaksi. Äänet: Tästä voit halutessasi kytkeä pelin äänet päälle tai pois. Tauko: Tätä klikkaamalla voit laittaa pelin hetkeksi tauolle. (Tauko-painike ei ole näkyvissä mikäli pelaat ilman aikarajaa koska tällöin tauko on tarpeeton.) Luovuta: Tätä klikkaamalla voit keskeyttää pelin. Pisteesi kirjataan pistelistoille normaalisti. Valikkoon: Tämän klikkaaminen vie sinut takaisin alkuvalikkoon. (Tämä painike näkyy vain pelin päätyttyä.)

Lisätoiminnot:

 • Jos pelikentältäsi loppuu siirrot kesken, voit sekoittaa timantit uuteen järjestykseen kahdella taatelilla
 • Jos pelistäsi loppuu aika kesken, voit ostaa 60 sekuntia lisäaikaa kolmella taatelilla


Pelistä poistuminen

Pelistä voi poistua takaisin Aapelin etusivulla klikkaamalla Poistu-painiketta alkuvalikon oikeassa alakulmassa.