Minigolf

Minigolf: pienet pallot ja suuret tunteet!

Tarvitset Javan

Suuri osa Aapelin peleistä on rakennettu Java-tekniikalla, joka ei ole selaimessasi aktivoituna.

Asennus on kertaluontoinen ja nopea. Sen jälkeen kaikki javapelit ja -sisältö ovat käytettävissäsi sekä Aapelissa, että muualla netissä. Lisätietoa Javasta saat parhaiten Javan kotisivulta.

Aapeliranking 600 + 500 - 599 400 - 499 300 - 399 200 - 299 100 - 199 50 - 99 1 - 49

Suositukset

Aapeli suosittelee

Minigolf

Ennätykset
Valitse aika Valitse ratasetti  

Peliohjeet

Minigolf: pienet pallot ja suuret tunteet!
Tärkeää

Netissä ihmiset voivat esiintyä kenenä tahansa. Älä anna henkilötietojasi kenellekään!
Aapelin ylläpito ei koskaan kysy salasanaasi. Älä anna salasanaasi kenellekään!

Aapelin säännöt

Pelin kuvaus

Tähtää, mittaa voima ja klikkaa – Hole In One! Tarkkuutta putteihin, voimaa hiekkaesteisiin ja liisteriratoihin. Matemaattista ajattelua seinien kautta pomputteluun. Loputtomiin ratoja ja vaikeusasteita – pelaa yksin tai haasta!

Pelivalikot

Valitse yksinpeli tai moninpeli. Voit myös painaa pika-aloituspainiketta. Yksinpelin pika-aloituspainike vie suoraan harjoitteluun (perusasetuksilla), moninpelin pika-aloituspainike vie suoraan ensimmäiseen peliin, jossa on tilaa (ja joka ei vaadi salasanaa). Mikäli vapaita pelejä ei ole, painike vie suoraan uuteen peliin (perusasetuksilla).

Yksinpelin valikot:

Yksinpelissä voit vain harjoitella ratoja tai pyrkiä tekemään ennätyksiä radoissa tai rataseteissä.

Yksinpelissä voit valita harjoittelun tai championshipin (ratasetit).

Harjoittelussa valitse ensin montako rataa haluat pelata ja sen jälkeen minkä tyyppisiä ratoja haluat pelata:

- Kaikkia ratoja
- Vain "perusratoja" (oletusasetus), jolloin pelataan kaikkia ratoja paitsi aivan erikoisimpia elementtejä (kuten happoa, illuusioseiniä ja -reikiä, liikkuvia paloja, miinoja ja magneetteja) sisältäviä ratoja
- Vain perinteisiä, jolloin esim. happoa, teleportteja tai muita nk. "moderneja elementtejä" sisältävät radat jäävät pois
- Vain moderneja, jolloin pelataan vain ratoja, jotka sisältävät esim. suota, magneetteja tai muita nk. "moderneja elementtejä"
- Vain hole-in-one:ja, jolloin pelataan vain ratoja, jotka on lyötävissä yhdellä lyönnillä
- Vain lyhyitä (ei kuitenkaan yhdellä lyönnillä saatavia)
- Vain pitkiä

Lisäksi voit valita, mitä tapahtuu, kun pallo menee veteen. Tässä vaihtoehdot ovat:

- Takaisin lyöntipaikkaan (perusasetus)
- Pallo pysyy rannalla (huom. tällä asetuksella tehtyjä tuloksia ei hyväksytä rataennätyksiksi)

Championshipissä pelataan valmiita ratasettejä, eikä satunnaisesti arvottavia ratoja. Valitse haluamasi ratasetti listasta. Rataseteistä nähtävänäsi on niiden ennätyslistat (kaikkien aikojen top-100, kuukauden top-50 ja päivän top-10). Huomaa että kultakin pelaajalta kullekin ennätyslistalle merkitään vain paras tulos, ei useampia. Ennätyslistat päivittyvät noin minuutin välein, joten älä siis säikähdä, vaikka ennätystuloksesi ei näykään välittömästi ratasetin päätyttyä top-listalla.

Moninpelin valikot:

Moninpelissä pelaat samanaikaisesti yhtä, kahta tai kolmea muuta ihmistä vastaan. Voittaja on vähiten lyöntejä käyttänyt (perusasetus) tai eniten ratavoittopisteitä kerännyt pelaaja. Rataennätyksiä et voi tehdä moninpelissä (ainoastaan yksinpelissä), sillä moninpelissähän muiden pelaajien suoritukset vaikuttavat omiisi (krokkauksen tai siirtyvien/muuttuvien rataelementtien myötä).

Valmiiseen peliin liittyminen:
Oikealla näet listan tehdyistä peleistä, jotka odottavat pelaajia. Voit valita jonkin näistä peleistä ja liittyä siihen, tai tehdä oman moninpelin. Huomaa, että merkintä [SS] pelin edessä tarkoittaa, että sisäänpääsy edellyttää oikeaa salasanaa. Salasanan avulla esim. kaveriporukka voi estää muiden kuin haluamiensa henkilöiden pääsyn perustettuun peliin. [Rek] tarkoittaa että peliin voi liittyä vain rekisteröityneet pelaajat.

Uuden pelin tekeminen:
Valitse montako pelaajaa haluat peliin ja montako rataa haluat pelattavan. Mikäli haluat pelata perusasetuksilla, voit nyt painaa suoraan "Tee peli" -painiketta. Halutessasi voit kuitenkin muuttaa asetuksia mieleiseksesi - useilla pelaajilla onkin omat suosikkiasetuksensa.

Moninpelin asetusvaihtoehdot:

Pelin nimi:
Voit antaa pelille halutessasi erillisen nimen, esimerkiksi "Haasta Mikko" tai "turkulaisten nelinpeli".

Salasana:
Mikäli annat pelille salasanan, täytyy peliin liittyjien tietää se peliin päästäkseen. Salasana on kätevä esimerkiksi silloin, kun haluat vain tietyn kaveriporukan pääsevän kyseiseen peliin. Mikäli haluat, että kuka tahansa pääsee peliin, älä laita salasanaa.

Peliin pääsee:
Voit valita pääseekö peliin liittymään kuka tahansa vai vain rekisteröityneet. Mikäli olet sisällä rekisteröimättömänä käyttäjänä, tämä valikko ei ole ollenkaan näkyvissä.

Ratatyypit:
- Kaikkia ratoja
- Vain perinteisiä (perusasetus) jolloin esim. happoa, teleportteja tai muita nk. "moderneja elementtejä" sisältävät radat jäävät pois
- Vain moderneja, jolloin pelataan vain ratoja, jotka sisältävät esim. suota, magneetteja tai muita nk. "moderneja elementtejä"
- Vain hole-in-one:ja, jolloin pelataan vain ratoja, jotka on lyötävissä yhdellä lyönnillä
- Vain lyhyitä
- Vain pitkiä

Max. lyönnit per rata:
Valitse montako lyöntiä maksimissaan on käytettävissä rataa kohden. Perusasetus tässä on 20, ja suosittelemme asetusta muutettavaksi vain erityistilanteissa (esim. jos ratatyypiksi on valittu "vain lyhyitä"). Radat on nimittäin pääsääntöisesti suunniteltu siten, että kaikkein pisimmät niistä vaativat kohtuullisen hyvälläkin suorituksella lähemmäs 20 lyöntiä.

Mikäli pelaaja ei selvitä rataa maksimilyöntimäärässä, saa hän radasta lyöntitulokseksi maksimilyöntimäärän lisättynä yhdellä. Perusasetuksella siis tuloksen 21.

Lyönnin aikaraja:
Voit valita aikarajan missä ajassa kunkin pelaajan pitää lyödä omalla vuorollaan. Jos aikaraja ylittyy, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Kun pallo menee veteen:
- Takaisin lyöntipaikkaan (perusasetus)
- Pallo pysyy rannalla

Krokkaus:
Tämä asetus määrittää sen, voivatko pelaajien pallot osua toisiinsa. Perusasetus on "kyllä", eli pelaajien pallot voivat osua toisiinsa, ts. pelaajat voivat omalla pallollaan lyödä vastapelaajan palloa (eli "krokata"). Näin voi vaikeuttaa vastapelaajan tilannetta, esim. lyömällä tämän pallon happoon.

Valitsemalla krokkausasetukseksi "ei", pelaajien pallot eivät osu toisiinsa.

Peli on usein luonteeltaan hyvin erilainen, etenkin 3 ja 4 pelaajalla pelattaessa, riippuen siitä, onko krokkaustoiminto päällä vai ei. Toiset tykkäävät pelata krokkauksella, toiset eivät. Suosittelemme, että kokeilet peliä sekä krokkauksen kanssa että ilman krokkausta.

Pistelasku:
Vaihtoehdolla "Lyönnit" (perusasetus) lasketaan yhteen lyöntimäärä kaikista radoista ja vähiten lyöntejä käyttänyt on voittaja.

Vaihtoehdolla "Ratavoitot" pelaajille annetaan voittopisteitä kultakin radalta seuraavasti:

Eniten lyöntejä radan selvitykseen käyttänyt pelaaja saa nolla pistettä, toiseksi eniten lyöntejä käyttänyt pelaaja yhden pisteen jne. Toisin sanoen kahden pelaajan pelissä radan voittaja saa yhden pisteen, hävinnyt nolla pistettä ja vastaavasti neljän pelaajan pelissä radan voittaja saa kolme pistettä, kakkonen kaksi pistettä, kolmenen yhden pisteen ja nelonen nolla pistettä. Mikäli lyöntimäärä on sama, saavat pelaajat saman määrän pisteitä. Mikäli useampi kuin yksi pelaaja jää viimeiseksi niin, etteivät selvitä rataa ollenkaan maksimilyöntimäärän puitteissa, saavat kaikki nämä pelaajat radasta nolla pistettä.

Pelin voittaa ratavoittoasetuksella luonnollisesti se pelaaja, joka saa pelatuista radoista yhteensä eniten voittopisteitä.

(Pistelaskun) lopun painotus:
Jos haluaa, voi pistelaskun asettaa painottamaan viimeisiä ratoja. Tällöin viimeisistä radoista saa pisteitä kaksin- tai kolminkertaisesti muihin ratoihin verrattuna. Tämän avulla saa pelin lopun jännittävämmäksi.

Pelaaminen

Valitse hiirellä osoittamalla, mihin suuntaan haluat lyödä. Osoittamalla hiirellä kauemmaksi pallosta, tähtäysviiva pitenee. Mitä pitempi tähtäysviiva, sitä kovempaa lyönti lähtee. Huomaa että viedessäsi hiiren osoittimen erittäin kauaksi pallosta, tähtäysviiva ei enää kasva, eli lyönti lähtee jo maksimivoimalla. Mitä kovempaa lyöt, sitä epätarkempi lyönti on.

Pallo lähtee liikkeelle hiiren vasenta painiketta painamalla. Oikeaa painiketta painamalla voi tähtäysviivan suuntaa muuttaa. Tällöin normaali, yhtenäinen tähtäysviiva näyttää pallon todellisen lähtösuunnan hiiren vasenta painiketta painettaessa ja katkonainen viiva on vain apuna sopivan voiman valinnassa.

Tehtäväsi on lyödä pallo reikään. Radoilla on erilaisia elementtejä, jotka vaikuttavat pallon käyttäytymiseen. Lue lisää kohdasta rataelementit.

Valikot/tiedot pelitilanteessa

Pelikentän yläpuolella näet pelitilanteen, eli pelattavana olevan radan sen hetkisen lyöntimääräsi, tuloksesi aiemmista radoista ja moninpelissä luonnollisesti myös muiden pelaajien vastaavat tulokset. Moninpelissä tulosten jälkeen on myös yhteistilanneseuranta, jossa (J) -merkintä näkyy johdossa olevan pelaajan kohdalla ja muilla pelaajilla näytetään tuloserotus johdossa olevaan pelaajaan nähden.

Tulosten oikealla puolella on alue, jolle ilmestyvät moninpelissä pelaajien mahdolliset "Äänestää: radan väliinjättö" -toiveet.

Pelikentän alapuolella on vasemmalla (vain moninpelissä) tekstikenttä, jonka välityksellä voit keskustella muiden pelaajien kanssa pelin aikana. Kirjoita tekstisi kenttään ja paina "enter", niin muut pelaajat näkevät kirjoituksesi. Kirjottamalla viestin eteen "/me" voit kirjoittaa nk. "toimintoja", eli esim. teksti "/me siirtyi johtoon!" näkyy pelaajille eri tavalla kuin ns. puheteksti, eli näin: "Nimimerkki siirtyi johtoon!"

Pelikentän alapuolella, oikealla, näkyvät seuraavat tiedot:

- Pelattavan radan numero / pelattavien ratojen yhteismäärä
- Radan nimi
- Radan tekijän nimimerkki

- Radan kaikista ennätyskelpoisilla asetuksilla yksinpelissä pelatuista peleistä laskettu keskiarvotulos
- Radan ennätystulos (ennätyksiä voi tehdä vain yksinpelissä ja vain ilman "pallon mennessä veteen se jää rannalle" -asetusta)
- Prosenttilukema joka kertoo, kuinka moni peli (ennätyskelpoisilla asetuksilla yksinpelissä) on päättynyt ennätystulokseen. Ts. mitä pienempi lukema, sitä ainutlaatuisempi "haamutulos" on kyseessä.
- Ennätystuloksen tekijän nimimerkki. Mikäli ennätystuloksen on tehnyt useampi kuin yksi nimimerkki, näkyvillä on ensimmäisenä ko. tulokseen päässeen pelaajan nimimerkki

Näiden tietojen alla on rata-arvostelupainikkeet. Voit antaa radalle arvosanan asteikolla 0-10 painamalla ko. painiketta. Tämän jälkeen näet radan saamien arvosanojen keskiarvon. Voit myös painaa harmaata viivamerkkipainiketta numeroiden vieressä, jolloin näet keskiarvon antamatta omaa arvosanaa.

Suosittelemme, että et anna radoille arvosanoja ensimmäisellä pelikerralla, vaan kullekin radalle vasta useamman pelikerran jälkeen, jolloin voit varmemmin sanoa mielipiteesi kustakin radasta.

Väliinjättöpainikkeella voit moninpelissä äänestää, että pelattavaksi tullut rata jätetään väliin. Mikäli kaikki pelaajat äänestävät väliinjättöä, siirrytään seuraavaan rataan ja väliinjätetystä radasta ei merkitä tuloksia lainkaan. Mahdolliset äänestysmerkinnät poistuvat aina, kun joku pelaaja saa pallon reikään. Äänestys on siis kätevä silloin, kun kaikki pelaajat ovat sitä mieltä, että jokin rata ei sovi pelisessioon.

Rataelementit

Mikäli minigolfissa olisi vain pelkkää normaalia, tasaista pintaa ja reikä, olisi peli tietysti varsin tylsä. Aapelin minigolf sisältää paljon erilaisia rataelementtejä - myös sellaisia, jotka oikealla minigolf-radalla eivät olisi mahdollisia.

Suosittelemme, että aloittelevat pelaajat pelaavat ensin asetuksella "vain perinteisiä ratoja", jolloin kaikkein erikoisimpia ja vaikeimpia rataelementtejä sisältäviä ratoja ei tule pelattavaksi.

Kaikissa radoissa on aloituspaikka, eli paikka josta kaikki pelaajat lähtevät liikkeelle (joissain radoissa eri värisille palloille, ts. moninpeliä varten, voi myös olla erikseen määritellyt aloituspaikat) sekä reikä tai reikiä, johon pallo pitää saada lyötyä.

Radat muodostuvat eri muotoisista paloista, jotka voivat koostua monenlaisista eri elementeistä.

Seuraavassa on esitelty kaikki rataelementit kuvineen ja selityksineen.

Perinteiset rataelementit:

Nurmikko
Peruspinta.

Rinne
Nurmikossa voi olla rinteitä eri suuntiin.

Seinä
Peruseste, jonka läpi pallo ei voi mennä. (Huomaa, että joissain moderneja elementtejä sisältävissä radoissa voi olla huippuharvinaisia "illuusioseiniä", eli paikkoja, joissa näyttää olevan seinä, mutta ei oikeasti olekaan. Tällaisia paikkoja ei kuitenkaan ole perinteisissä radoissa lainkaan ja moderneissakin vain hyvin harvoin.)

Hiekka
Hiekassa pallo liikkuu selvästi nurmikkoa hitaammin.

Muta
Mudassa pallo liikkuu vielä hiekkaakin hitaammin.

Vesi
Pallon mennessä veteen, pallo päätyy takaisin lyöntipaikkaan tai jää rannalle, riippuen valituista peliasetuksista. Pallo ei voi mennä leveän veden yli, mutta hyvin kapean vesialueen yli saattaa päästä kovalla lyönnillä.

"Liimaseinä"
"Liimaseinä" on kuten tavallinenkin seinä, sillä erotuksella, että siitä pallo ei kimpoa juuri ollenkaan.

Modernit elementit:

Kaikki yllä esitellyt rataelementit ovat nk. perinteisiä rataelementtejä. Seuraavaksi esiteltävät rataelementit ovat nk. moderneja rataelementtejä. Peliasetuksista voit halutessasi valita, että pelaat vain perinteisiä ratoja, eli vain ratoja, jotka eivät sisällä moderneja elementtejä - tai että pelaat vain moderneja ratoja, eli vain sellaisia ratoja, jotka sisältävät vähintään jotain seuraavista elementeistä.

Jää
Jäällä kitka on äärimmäisen pieni, eli pallo liikkuu kuten nurmikollakin, mutta ei pysähdy läheskään yhtä nopeasti.

Suo
Suo hidastaa pallonkulkua samoin kuin hiekka, mutta mikäli pallo pysähtyy suolle, se uppoaa suohon samoin kuin veteenkin.

Happo
Pallon mennessä happoon joutuu pelaaja takaisin radan aloituspaikkaan.

Happosuo
Happosuo on muutoin kuten tavallinenkin suo, mutta pallon jäädessä happosuohon, joutuu pelaaja takaisin radan aloituspaikkaan.

Pomppuseinä
Osuessaan pomppuseinään, vaikka hiljaakin, kimpoaa pallo siitä erittäin lujaa. (Huomaa että pomppuseinät lakkaavat toimimasta tietyn ajan kuluessa lyönnin jälkeen, joten pallo ei voi jäädä ikuisesti pomppimaan kahden pomppuseinän väliin - ja seuraavalla lyönnillä pomppuseinät ovat jälleen aktiivisia.)

Illuusioseinä
Näyttää seinältä, mutta on oikeasti normaalia nurmikkoa. Illuusioseinä on erittäin harvinainen rataelementti. Yleensä illuusioseinät ovat täysin havaitsemattomia, mutta joissain radoissa niistä ei tule samanlaista varjoa, kuten oikeista seinistä, joten ne voivat olla tarkkaavaisuudella huomattavissa muutenkin kuin niihin osumalla.

Yksisuuntainen seinä
Seinä, josta voi kulkea läpi nuolen osoittamaan suuntaan, mutta ei toiseen suuntaan.

Erikoiselementit:

Seuraavat rataelementit ovat moderneissa radoissa olevia erikoiselementtejä, jotka voivat olla esim. nurmikon päällä, rinteessä, hiekassa jne. Seuraavissa esimerkkikuvissa kaikki erikoiselementit on sijoitettu nurmikolle.

Teleportti ja ulostulo
Teleportteja on neljää eri väriä. Mennessään teleporttiin pallo siirtyy automaattisesti (saman väriseen) teleportin ulostulopaikkaan. Mikäli samanvärisiä ulostulopaikkoja on useampi, määrittyy ulostulopaikka sattumanvaraisesti. Yleensä teleporttien värit ovat näkyvissä, mutta joissain radoissa teleporttien värit voivat myös olla piilotettuja (jolloin kaikki teleportit ja ulostulot näkyvät sinisenä). Tällöin ei pysty etukäteen näkemään, mihin mikäkin teleportti johtaa.

Hajoava seinä
Hajoava seinä on seinää, joka pallon siihen osuessa hajoaa. Hajoavaa seinää on neljää eri vahvuutta. Yhdestä osumasta seinä hajoaa aina seuraavaan (alhaisempaan) vahvuuteen. Heikoin hajoava seinä katoaa pallon osumasta täysin.

Magneetit
Magneetteja on kahdenlaisia, puoleensa vetäviä ja poispäin työntäviä. Niiden vaikutusalue on rajallinen. Yleensä magneetit ovat näkyvissä, mutta joissain kentissä voi olla myös näkymättömiä magneetteja.

Siirtyvät seinät
Siirtyvät seinät ovat elementtejä, jotka liikahtavat pallon osumasta (mikäli se tilan puolesta on mahdollista). Siirtyviä seiniä on kahta eri tyyppiä, jotka käyttäytyvät tietyiltä osin eri tavoin:

Kuvassa vasemmalla näkyvä siirtyvä seinä on "normaali" siirtyvä seinä.

Toinen siirtyvä seinä, kuvassa oikealla, eroaa normaalista siirtyvästä seinästä kahdella tapaa: se putoaa rinteeseen päätyessään suoraan rinteen alas asti ja lisäksi se uppoaa veteen päätyessään niin, että se muodostaa kyseiselle vesialueelle (nurmikkoa vastaavan) pallonkuljettavan pinnan.

Miinat
Miinoja on kahta eri tyyppiä, pientä ja isoa. Miinaan osuessaan miina räjähtää ja pallo kimpoaa satunnaiseen suuntaan. Isomman miinan räjähdyskohtaan tulee lisäksi "kraateri". Miinat ovat yleensä näkymättömissä osumaan asti, mutta joissain radoissa ne voivat olla myös näkyviä.

Hämäysreikä
Näyttää normaalilta reiältä, mutta ei ole sitä. (Illuusioseinän ohella yksi harvinaisimmista rataelementeistä.)

Rataelementtien lisäksi radoissa voi näkyä mainoksia, esim. vaaleampana nurmikkona normaalin nurmikon keskellä. Mainokset eivät vaikuta pelaamiseen mitenkään. Mainokset mahdollistavat pelikeskuksen kehittämisen, joten toivottavasti suhtaudut mainostajiimme suopeasti. :)