Autopeli

Valitse lempiautosi ja sitten hanaa!

Tarvitset Javan

Suuri osa Aapelin peleistä on rakennettu Java-tekniikalla, joka ei ole selaimessasi aktivoituna.

Asennus on kertaluontoinen ja nopea. Sen jälkeen kaikki javapelit ja -sisältö ovat käytettävissäsi sekä Aapelissa, että muualla netissä. Lisätietoa Javasta saat parhaiten Javan kotisivulta.

Suositukset

Aapeli suosittelee

Autopeli

Ennätykset
Valitse aika Valitse ratasetti  

Peliohjeet

Valitse lempiautosi ja sitten hanaa!
Tärkeää

Netissä ihmiset voivat esiintyä kenenä tahansa. Älä anna henkilötietojasi kenellekään!
Aapelin ylläpito ei koskaan kysy salasanaasi. Älä anna salasanaasi kenellekään!

Aapelin säännöt

Pelin kuvaus

Valitse itsellesi sopiva menopeli, vaihde silmään ja kaasua! Mestaruussarjassa näet kuinka mestarit kiihdyttävät voitosta voittoon!

Aulatila

Aulatilan yläreunassa on kolme painiketta. "Asetukset", "Harjoittelu/Kisa" ja "Mestaruussarja". Tullessasi aulaan ensimmäisenä on auki "Asetukset"-sivu. Voit vaihtaa sivua klikkaamalla jotakin yläreunan painikkeista.

Lisäksi aulan alaosassa on koko ajan näkyvissä chat, jossa voit keskustella muiden autopelin aulatilassa olevien pelaajien kanssa.Asetukset

Asetusruudussa voit valita itsellesi ajoneuvon. Aapeli-auto on melko tavallinen auto. Formula kulkee asfaltilla hyvin, hiekalla huonosti. Kiihdytysauto kulkee kovaa mutta kääntyy huonosti, traktori taas päinvastoin. Autoilla on muitakin eroja jotka huomaat pelatessa. Lisäksi voit valita oman ajoneuvosi värin mieleiseksesi.

Voit myös valita näytetäänkö radan ennätysajan tehneen pelaajan auto omalla ruudullasi pelatessasi yksittäistä kisaa. Vaihtoehdot ovat "ei näytetä", "näytetään läpinäkyvänä" ja "näytetään normaalina". Näin voit siis halutessasi ajaa kilpaa rataennätyksen tehneen pelaajan suoritusta vastaan.

Grafiikan taso -valinnalla voit vähentää peligrafiikan yksityiskohtaisuutta ja monimutkaisuutta. Heikkotasoisemmalla grafiikalla peli toimii nopeammin myös hitailla koneilla.

Oikeasta laidasta voit halutessasi vaihtaa oletusnäppäinten tilalle haluamasi näppäimet auton ohjaamiseen. Klikkaa haluamasi toiminnon kohdalla olevaa painiketta ja paina sen jälkeen näppäimistöltä sitä näppäintä minkä haluat suorittavan valitsemasi toiminnon pelin aikana. Aivan kaikkia näppäimistön näppäimiä ei pysty käyttämään.Harjoittelu/Kisa

Vasemmassa reunassa on lista kaikista autopelin radoista. Radoista on nimen lisäksi erilaisia tietoja eri sarakkeissa. Voit hiirellä klikata minkä tahansa sarakkeen otsikkoa, jolloin radat järjestetään kyseisen otsikon ilmoittaman tiedon perusteella. Voit esimerkiksi järjestää radat ajetun ennätysajan perusteella. Voit valita ratoja ja poistaa valintojasi klikkaamalla hiirellä haluamaasi rataa.

Huom! Ratalistassa näkyvät ennätystulokset on ajettu juuri sillä ajoneuvolla jonka olet itsellesi Asetukset-sivulta valinnut. Jos käyt vaihtamassa ajoneuvoasi, myös ratalistan ennätykset vaihtuvat näyttämään kyseisen ajoneuvon ennätyksiä. Jokaisesta radasta on siis talletettu ennätykset kullekin ajoneuvolle erikseen.

Oikeassa laidassa on lisäksi painikkeita, joilla voit valita kaikki radat, valita ratoja satunnaisesti haluamasi määrän tai poistaa kaikki valinnat. Näiden painikkeiden alapuolella näkyy montako rataa on tällä hetkellä valittuna.

Näiden alapuolella on kaksi valintalaatikkoa. Jos valitset "Pelaa satunnaisessa järjestyksessä", radat "sekoitetaan" ennen pelin aloittamista. Muussa tapauksessa radat pelataan samassa järjestyksessä kuin ne ovat listalla pelin alkaessa. "Toista valittuja ratoja" taas saa radat kiertämään ikuista silmukkaa, viimeisen radan jälkeen tulee taas ensimmäinen rata. Tämän avulla voit pelata vaikkapa vain yhtä tiettyä rataa niin monta kertaa kuin haluat ilman että sinun tarvitsee aina välillä tulla aulaan.

Oikealla alhaalla on kaksi painiketta, joista aloitetaan varsinainen peli. Harjoittelussa auto ei voi hajota ja rata loppuu vasta kun itse haluat sen lopettaa. Harjoittelussa ei kuitenkaan voi ajaa uusia rataennätyksiä.Mestaruussarja

Mestaruussarjassa ajetaan peräkkäin useampia ratoja. Kaikkien pelattujen ratojen aika lasketaan lopussa yhteen ja mitä nopeammin radat selvitti, sen parempi.

Listasta voit valita haluamasi mestaruussarjan. Listan oikealla puolella näet perustietoja valitsemastasi mestaruussarjasta sekä tämänhetkiset parhaat tulokset.

Huom! Mestaruussarjan voit ajaa millä tahansa ajoneuvolla mutta eri ajoneuvoille ei ole erillisiä ennätyslistoja. (Toisin kuin yksittäisille radoille on rataennätykset jokaisesta ajoneuvosta erikseen.) Kannattaa siis kokeilla millä ajoneuvolla mikäkin mestaruussarja on helpointa ajaa ja käyttää sitten kyseistä ajoneuvoa mestaruussarjan ennätysjahtiin.

Klikkaa "Aloita peli" -painiketta aloittaaksesi valitsemasi mestaruussarjan.Pelialue

Pelin alettua ja ensimmäisen radan ilmestyttyä ruutuun yläreunassa näkyvät seuraavat tiedot:

Vasemmalla on radan nimi ja tekijä sekä keskimääräiset kisa- ja kierrosajat kyseisellä radalla sillä ajoneuvolla millä itsekin ajat.

Keskellä ylhäällä näkyy oma nimesi, ajoneuvosi kunto (vihreä palkki, tosin palkin väri vaihtuu palkin pienentymisen, eli auton huonompaan kuntoon muuttumisen myötä), kierrosajat sekä yhteisaika. Alapuolella on vastaavanlainen palkki, jossa näkyy rataan ennätyksen tehneen pelaajan vastaavat tiedot. Siitä voit kisan jälkeen katsoa kuinka hyvin pärjäsit rataennätyksen tekijää vastaan.

Oikeassa laidassa on lisäksi muutamia painikkeita: "Seuraavaan rataan" tai "Ohita rata" -painike lopettaa menossa olevan radan pelaamisen ja siirtyy seuraavaan rataan. Painike ei näy mestaruussarjan aikana tai jos kyseessä on viimeinen rata. "Poistu"-painikkeella poistut pelistä takaisin aulatilaan.Pelaaminen

Peli on valmis alkamaan kun rata on ilmestynyt ruudulle ja autosi lähtöpaikalle. Aika lähtee kulkemaan vasta kun laitat autosikin liikkumaan, eli voit rauhassa ensin keskittyä.

Harjoittelua lukuunottamatta tarkoitus on päästä 5 kierrosta rataa ympäri mahdollisimman nopeasti.

Autoa ohjataan näppäimillä, jotka olet valinnut aulatilassa. Mikäli et muuttanut näppäimiä, ne ovat seuraavat: Nuoli ylöspäin kiihdyttää, ja nuolet vasemmalle ja oikealle kääntävät autoa. Nuoli alaspäin on pakki ja välilyönti on jarru. Pelin saa hetkellisesti tauolle painamalla P-näppäintä. Peli jatkuu kun P:tä painaa uudelleen.

Eri maastot vaikuttavat autoihin eri tavoilla. Jää ja öljy ovat aina liukkaita ja hiekalla tai nurmikolla ajaminen on hitaampaa kuin asfaltilla. Veden yli voi ajaa mutta se hidastaa auton vauhtia huomattavasti. Lisäksi mäet vaikuttavat auton vauhtiin.

Seiniin törmäily rikkoo autoa (auton kunto näkyy ruudun yläreunassa) ja jos auto menee kokonaan hajalle, kisa päättyy siihen. Ja huomioi, että auton mennessä kokonaan hajalle päättyy myös mestaruussarja mikäli olit sellaista pelaamassa. Aivan puita päin ei siis kannata ajaa. Rikkinäisen auton moottori saattaa myös alkaa pätkimään mikä varmasti häiritsee kisailua.

Pelatessasi radalla näkyy myös toinen auto mikäli pelaat yksittäistä kisaa (et siis harjoittelua tai mestaruussarjaa) ja olet aulan asetussivulta valinnut että ennätysauto näkyy. Tämä toinen auto siis näyttää miten rataennätyksen ajanut pelaaja on ajanut ja voit kisailla hänen kanssaan. Mikäli tulet maaliin ennen häntä, teet samalla myös uuden rataennätyksen.

Vaikka ennätysajoa ei mestaruussarjan aikana näytetäkään, mestaruussarjaa pelatessakin voi tehdä uusia rataennätyksiä aivan kuten yksittäisiä kisoja ajettaessa.