Wordz

Ohjeet

Yleistä

Wordz-peli eroaa muista Aapelin peleistä siten, että pelaajien ei ole välttämätöntä olla pelissä samaan aikaan eikä peliä tarvitse pelata kerralla loppuun. Pelistä voi poistua milloin tahansa ja tulla jatkamaan omia siirtoja juuri silloin kuin itselleen parhaiten sopii. Tämän vuoksi pelit voivat hyvinkin kestää päiviä tai jopa viikkoja. Sinulla voi olla käynnissä useita pelejä samanaikaisesti ja useampia myös samaa vastustajaa vastaan.

Pelin aloitus

Kun saavut peliin, vasemmassa reunassa näkyy lista omista käynnisssä olevista peleistä. Klikkaa peliä jota haluat jatkaa. Voit aloittaa uuden pelin klikkaamalla "Aloita uusi peli" painiketta. Uutta peliä aloitettaessa voit valita haluatko pelata ystävää vai satunnaista vastustajaa vastaan. Huomaa, että ystävää vastaan pelatessa ystävälläsi on mahdollisuus hylätä haasteesi.

Uutta peliä aloitettaessa voit myös valita pelin sanaston kielen. Huomaa että sanastoja ei ole tällä hetkellä saatavilla kaikille kielille. Tämä valinta ei vaikuta pelin ulkoasuun, vaan ainoastaan siihen mitä sanoja pelissä hyväksytään. Jos pelaat peliä esimerkiksi englanti-sanastolla, sanaa "särki" ei hyväksytä koska se on suomenkielinen sana.

Pelin pelaaminen

Pelin tarkoituksena on omalla vuorolla muodostaa pelilaudalle sanoja käyttäen pelilaudan alla olevalla rivillä näkyviä kirjaimia. Voit siirtää kirjaimia pelilaudan ruutuihin raahamalla niitä hiirellä. Kun olet saanut muodostettua sanan, klikkaa "Pelaa" painiketta, jolloin tekemäsi sana tarkistetaan. Jos sanaa ei hyväksytä, on sinulla jäljellä kaksi yrityskertaa. Jos mitään yrittämistäsi sanoista ei hyväksytä, voit ostaa uuden yrityskerran tai ohittaa vuorosi.
Jos sana hyväksytään, saat siitä pisteitä.

Kirjaimien asettelussa pitää noudattaa seuraavia sääntöjä:

  • kaikki pelilaudalle raahatut uudet kirjaimet pitää olla samalla vaaka- tai pystyrivillä
  • pelin ensimmäisen sanan pitää osua laudan keskiruutuun
  • seuraavien muodostettavien sanojen pitää ristetä ainakin yhden laudalla ennestään olevan sanan kanssa
  • laudalle voi muodostua yhdellä pelivuorolla useita sanoja, tällöin kaikkien sanojen pitää olla hyväksyttäviä

Pisteytys

Jokaisella kirjaimella on oma pistemäärä. Pelilaudalla on lisäksi ruutuja, jotka voivat tuplata tai triplata yksittäisen kirjaimen tai koko sanan pistemäärän. Sanan pistemäärä on sen kaikkien kirjaimien yhteenlaskettu pistemäärä - kerrottuna mahdollisilla kirjain- ja sana -kertoimilla. Mikäli sanassa hyödynnetään laudalla jo olevia kirjaimia, myös niiden pisteet ynnätään mukaan - poislukien mahdolliset kerroimista saatavat. Jos käytät vuorollasi kaikki kirjainrivin kirjaimet, saat lisäksi bonuspisteitä. Bonuspisteitä ei tosin saa ensimmäisestä vuorosta.

Aina kun saat muodostetuksi sanan, kirjainriville arvotaan lisää kirjaimia seuraavaa vuoroa varten kirjainpussista - jos siellä vielä on vielä jäljellä. Pussissa olevien kirjaimien lukumäärä näkyy omien kirjainrivin alapuolella.

Jos et saa muodostettua hyväksyttävää sanaa vuorollasi, voit siirtää vuoron vastustajallesi, jolloin voit myös arpoa kirjainriville halutessasi uudet kirjaimet. Näin seuraavalla vuorollasi sanojen tekeminen voi olla helpompaa. Jos näyttää siltä, että olet pelissä auttamattomasti häviöllä, voit myös luovuttaa klikkaamalla oikean alareunan Valkoinen lippu -painiketta.

Jokerilaatat

Välillä pelissä tulee vastaan laatta missä ei ole mitään kirjainta tai pistearvoa, nämä ovat jokereita. Kun siirrät jokerilaatan laudalle omalla vuorollasi, saat valita siihen vapaasti minkä kirjaimen tahansa. Jokerilaatoista saa kuitenkin aina 0 pistettä.

Kun jokerilaattaa on käytetty jonkin sanan pelaamiseen, siihen asetettua kirjainta ei voi enää vaihtaa. Laatta kuitenkin pysyy kentällä pelin loppuun aivan kuten muutkin pelatut kirjaimet, mutta jokerin pistearvo pysyy nollana.

Pelin päättyminen

Peli voi päättyä kolmella eri tapaa:

  1. Toiselta pelaajalta loppuu kirjaimet. Tällöin toisen pelaajan jäljellä olevien kirjainten yhteispistemäärä vähennetään häneltä ja ynnätään sille, keneltä kirjaimet loppuivat. Voittaja on se, jolla on enemmän pisteitä - ei siis välttämättä se, joka pelasi viimeisen vuoron.
  2. Molemmat pelaajat siirtävät pelivuoronsa vastustajalle kolme kertaa peräkkäin. Pelin voittaa se pelaaja kummalla on enemmän pisteitä.
  3. Pelaaja luovuttaa ja tällöin toinen pelaaja voittaa pistemääristä riippumatta. (Peli luovuttaa automaattisesti jos vastustaja ei ole tehnyt siirtoa 2 päivän (satunnainen vastustaja) tai 8 päivän (ystävä) sisällä)

Päättyneet pelit näkyvät omassa pelistassa vielä tovin, ennenkuin ne siivotaan pois näkyvistä.