Tykkipeli

Ohjeet

Pelin kuvaus

Tykistön johtajana sinun tulee tuntea ammusten lentoradat ja tuulen voimakkuus. Lähetä raketti matkaan tai jysäytä atomipommi. Pidä kiirettä, olet itsekin tähtäimessä!

Aula

Aulassa valitse ensin pelaajamäärä, sitten pelin asetukset ja klikkaa "Tee uusi peli"-painiketta. Päädyt itse suoraan peliin ja luomasi peli ilmestyy muiden aulassa olleiden näkyville ja he voivat halutessaan liittyä peliin mukaan. Peli alkaa kun haluttu pelaajamäärä on pelissä. Jos et halua aloittaa uutta peliä, voit myös liittyä muiden tekemiin peleihin. Lista peleistä näkyy aulan oikeassa laidassa. Kun valitset jonkin pelin, tarkemmat asetukset valitusta pelistä tulee näkyviin pelilistan alapuolelle. Huomaa, että merkintä [SS] pelin edessä tarkoittaa, että peliin sisäänpääsy edellyttää oikeaa salasanaa. Merkintä [Rek] taas tarkoittaa että peli on vain rekisteröityneille käyttäjille.

Pelin asetukset

Pelaajia:
Valitse monenko pelaajan pelin haluat tehdä.

Kierroksia:
Valitse montako kierrosta haluat pelata.

Salasana:
Mikäli annat pelille salasanan, täytyy peliin liittyjien tietää se peliin päästäkseen. Salasana on kätevä esimerkiksi silloin, kun haluat vain tietyn kaveriporukan pääsevän kyseiseen peliin. Mikäli haluat, että kuka tahansa pääsee peliin, älä laita salasanaa.

Peliin pääsee:
Tällä asetuksella voit rajata peliin pääseviä pelaajia. Jos olet rekisteröitynyt, voit tästä valita pääseekö peliin kaikki pelaajat vai vain rekisteröityneet. (Huom! Jos olet kirjautunut tykkipeliin sisään rekisteröimättömällä nimimerkillä, tätä valikkoa ei ole näkyvissä ollenkaan.)

Aseiden jako:
Aseiden jako kierrosten alussa voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Kaikki tavat ovat pelaajia kohtaan tasapuolisia, mutta erilainen aseiden jako muuttaa pelin taktiikkaa monissa tapauksissa.
- Lisääntyvä: Pelaajille annetaan uusia aseita joka kierroksen alussa (pelin loppua kohden vahvempia aseita). Kaikki edellisillä kierroksilla säästyneet aseet ovat myös käytössä kullakin pelaajalla.
- Pysyvä: Pelaajille annetaan uudet aseet joka kierroksen alussa (jälleen loppua kohden vahvempia aseita). Edellisillä kierroksilla käyttämättä jääneet aseet eivät ole enää käytössä joten kaikilla on samanlainen asevarasto jokaisen kierroksen alussa.
- Vähenevä: Kaikki aseet annetaan pelaajille heti alussa. Valitusta kierrosmäärästä riippuu paljonko aseita on. Uusia aseita ei anneta uusien kierrosten alussa vaan koko peli pitää pärjätä alussa annetuilla aseilla.

Pelijärjestys:
- Vuoronperään: Pelaajat pelaavat perinteisesti vuorotellen yksi pelaaja kerrallaan.
- Samanaikaisesti: Kaikki pelaajat ampuvat yhtä aikaa. Ammukset lähtevät liikkeelle kuitenkin vasta kun jokainen pelaaja on valinnut mitä ampuu.

Miettimisaika:
Voit asettaa miettimisajan jona aikana kunkin pelaajan pitää omasta vuorostaan suoritua. Jos aika loppuu, pelaajan vuoro jää väliin ja vuoro siirtyy seuraavalle.

Tuuli:
- Ei ollenkaan: Tuuli on aina 0 eikä näinollen vaikuta ammusten lentorataan.
- Normaali: Normaali tuuli joka vaihtelee jonkin verran pelin aikana.
- Satunnainen: Täysin satunnainen tuuli joka vuoron alussa. Vaikeuttaa osumista huomattavasti.

Suutarit:
Voit valita voiko ammukset jäädä suutareiksi vai ei. Suutarilla tarkoitetaan ammusta joka ei räjähdä.

Pisteitä saa:
- Selviytymisestä: Jokaisen kierroksen päätteeksi pelaaja, jonka tykki on vielä ehjä, saa pisteen. Jos jollakin kierroksella kaikki tykit tuhoutuvat, kukaan ei saa pistettä kyseiseltä kierrokselta.
- Tuhoamisesta: Jokaisesta tuhotusta tykistä saa pisteen.

- Molemmat: Pisteitä saa sekä muiden tuhoamisesta että kierroksesta selviämisestä

 

Pelaaminen

Kun olet tehnyt uuden pelin tai liittynyt toiseen peliin, voit joutua vielä odottamaan muita peliin tulevia pelaajia. Voit kuitenkin jo nyt, kuten koko pelin ajan, keskustella peliruudun alareunassa olevassa chatissä muiden pelissä olijoiden kanssa. Kun kaikki pelaajat ovat saapuneet, peli alkaa.

Pelin asetuksista riippuu pääseetkö pelaaman joka kierroksella vai vain määrätyillä vuoroilla. Ampumaan pääsee vain omalla vuorolla, muina aikoina pitää vain odotella vastustajan toimia.

Ammuttaessa valitse suunta ja voima hiirellä. Ammus lähtee aina hiiren tähtäimen suuntaan ja mitä kauempana hiiri on omasta tykistäsi sitä kovempaa ammus lähtee. Näet ammuksen lähtökulman ja -voiman myös lukuina peliruudun vasemmassa yläkulmassa. Ammus lähtee liikkeelle kun klikkaat vasenta hiiren painiketta.

Huomaa että myös mahdollinen tuuli vaikuttaa ammuksen lentorataan. Tuulimittarin näet pelialueen yläreunassa. Nuoli osoittaa tuulen suunnan ja nuolen pituus tuulen voimakkuuden.

Kun oma tykki on tuhottu, et enää pääse kyseisellä kierroksella ampumaan. Kun kaikki tykit on tuhottu tai vain yksi on hengissä, kierros loppuu ja mahdollisesti hengissä oleva pelaaja saa pisteen. Tämän jälkeen alkaa uusi kierros.

Kun kaikki kierrokset on pelattu, pelin voittaja on eniten pisteitä saanut pelaaja.

Aseet

Omalla vuorollasi saat asevalikon näkyviin oikeasta hiiren painikkeesta. Vaihtoehtoisesti asevalikon saa näkyviin myös klikkaamalla hiirellä oman tykin päällä. ("Voima"-arvo katoaa ruudun vasemmasta ylälaidasta kun hiiri on tarpeeksi oman tykin päällä.)

Pelin asetuksista riippuu mitä aseita pelaajilla on milläkin kierroksella käytettävissä. Jäljellä olevien aseiden määrä näkyy asevalikossa kunkin aseen alapuolella.

Kun viet hiiren jonkin aseen kuvan päälle, aseen nimi ilmestyy asevalikon oikeaan alakulmaan. Voit valita aseen käyttöön klikkaamalla vasenta hiirenpainiketta. Voit valita aseen ainoastaan jos niitä on jäljellä.

Tykki
Tavallinen ammus joita on rajaton määrä.

Kranaatti
Ammutaan kuten tavallinen tykinammuskin mutta räjähdys on isompi ammuksen osuttua maahan tai tykkiin.

Iso kranaatti
Tavallista kranaattia suurempaa tuhoa aiheuttava ammus.

Aero-kranaatti
Kuin kranaatti mutta tuuli ei vaikuta tähän ammukseen kuten kaikkiin muihin.

Täsmäohjus
Valitse ensin kohde johon haluat ohjuksen osuvan. Ammu ohjus sitten samalla tavalla kuin muutkin ammukset. Kun täsmäohjus saavuttaa lakipisteen, eli kohdan jossa se lähtee tulemaan alaspäin, ohjus lentää suoraan ennen ampumista valittuun kohteeseen.

Kierijä
Kierijän osuttua maahan se lähtee kierimään mahdollista mäkeä alaspäin. Kierijä räjähtää kun se osuu tykin tai ylämäen kohdalle.

Kiitäjä
Tämän ammuksen voi ampua vain suoraan vasemmalle tai oikealle. Kiitäjä lähtee kulkemaan maata pitkin ja selviää myös useista ylämäistä. Kiitäjä räjähtää osuttuaan tykkiin tai liian jyrkkään ylämäkeen.

Funky
Maahan tai tykkiin osuessaan tämä ammus jakautuu viideksi kranaatiksi joista osa isoja kranaatteja.

MIRV
Lakipisteessä ammus jakautuu viideksi kranaatiksi joista osa isoja kranaatteja.

Kuolemankylväjä
Lakipisteessä ammus jakautuu seitsemäksi isoksi kranaatiksi.

Napalmi
Vähän ennen maahan osumistaan ammus leviää palavaksi napalmiksi.

Kaasukranaatti
Ison räjähdyksen lisäksi ammuksesta jää pelialueelle vihreitä myrkkypilviä usean vuoron ajaksi aiheuttaen lisävahinkoa pilvien lähellä oleville tykeille. Pilvet liikkuvat tuulen mukana joten kannattaa jo ampuessa miettiä mihin ampuu etteivät pilvet tule pian oman tykin päälle.

Ydinkranaatti
Pieni ydinlataus joka aiheuttaa pahaa vahinkoa. Räjähdyksen jälkeen kentälle jää vielä useaksi kierrokseksi radioaktiivisia laskeumapilviä jotka myös liikkuvat tuulen mukana.

SS-20
Valitse kohde, muuta ei tarvitse tehdä. Ammus käy korkealla taivaissa ennenkuin tippuu alas valittuun kohteeseen. Pelin voimakkain ase joka on vaaraksi myös kaikille kohteen lähettyvillä oleville.

Maansyöjä
Ammus joka ei aiheuta varsinaista vahinkoa vaan tuhoaa vain maata ympäriltään. Räjäyttää kuitenkin öljytynnyrit jos osuu niihin.

Maantäyttäjä
Ammus josta leviää maa-ainesta. Voi käyttää joko omaksi suojaksi tai vastustajan kiusaksi.