TinyTown

Ohjeet

Esittely

TinyTown on hauska peli, jossa saat rakentaa oman elävän kaupungin! Peli tarjoaa monia tehtäviä ja haasteita joita suorittamalla saat laajennettua pienen kyläsi suurkaupungiksi!

Voit pelata vasta kun olet rekisteröiytynyt Aapeliin ja kirjautunut sisään. Jos tahdot rekisteröidä oman tunnuksesi Aapeliin, voit tehdä sen täältä (se on ilmaista!).

Pelin aloittaminen

Peliin mennessä näet aloituskuvan, josta voit valita ääni- ja näyttöasetukset. Sparky kertoo sinulle tähtivinkkejä, jotka vaihtelevat satunnaisesti. Oikeassa laidassa näet ystävälistasi ja vihreästä napista pääset jatkamaan kaupunkiisi.

Kaupunkisi tallentuu jokaisen uuden muutoksen jälkeen, joten voit poistua ja palata peliin milloin tahansa. Tekemiäsi muutoksia ei voi enää jälkikäteen kumota, joten rakenna huolella!

Kun olet saapunut kaupunkiisi, näet viisi eri valikkoa;

 1. Mittarinäkymä on vasemmassa yläkulmassa. Tästä näet muun muassa kaupunkisi nimen, asukaslukumäärän, kerättävissä olevien vuokrien/satojen määrät ja onnellisuusmittarit. Klikkaamalla näkymää, näet paremmin kuinka paljon kaupunkilaisillasi on ruokaa, vettä, töitä, sähköä ja palveluita. Myös kaupungin nimen vaihtaminen onnistuu mittarinäkymää klikkaamalla.

  Jotta kaupunkisi menestyy ja asukkaat viihtyvät, kannattaa onnellisuusmittarit pitää aina vihreinä!

 2. Klikkaa tarkat pistemäärät -nappia kaupunkipisteiden oikealla puolella nähdäksesi miten kaupunkipisteet jakautuvat ja kuinka voit kasvattaa niitä.

 3. Resurssit löytyvät oikeasta yläkulmasta. Tästä näet kuinka paljon sinulla on rahaa, kultaa ja energiaa. Klikkaamalla vihreää plus-ikonia voit ostaa lisää energiaa tai kultaa taateleilla.

 4. Tehtäväsi näkyvät vasemmassa alakulmassa. Jotta pääset seuraavalle tasolle, tulee sinun tehdä laatikossa esitetty tehtävä. Suoritettujen tehtävien jälkeen sinulle annetaan uusi tehtävä.

  Tästä laatikosta näet myös kuinka monta mitalia olet pelissä jo ansainnut.

 5. Ääni- ja näyttöasetukset löytyvät alareunasta keskeltä. Voit zoomata kaupunkiasi maapallon ja hahmon välillä olevilla valinnoilla. Nuoli-ikonista saat pelin koko näytön kokoiseksi.

  Klikkaamalla kartta-kuvaketta nuoli-ikonin oikealla puolella näet kaupunkisi pohjapiirros -näkymässä (hyödyllistä kun haluat nähdä korkeiden rakennuksien taakse, tai kun haluat selvittää onko tieverkostosi yhtenäinen). Samasta napista kaupunki palautuu takaisin normaaliin näkymään.

  Ääniasetuksia voit säätää, kun klikkaat valikon auki jakoavaimesta.

 6. Työkalut löytyvät oikeasta alakulmasta. Klikkaa haluamaasi työkalua rakentaaksesi, siirtääksesi tai tuhotaksesi kaupungin osia. Klikkaamalla ystävät-valikon auki, pääset katsomaan heidän menestystään tai käymään heidän kaupungissaan.

Kaupungin rakentaminen

Rakenna-työkalun kautta saat auki Kyläkaupan, jossa on viisi eri osastoa; tontit (asuminen ja työpaikat), julkiset rakennukset (vesi ja sähkö), koristeet, tiet ja pellot.

Huom! Joissakin kategorioissa on useampia sivuja, joita voit selata klikkaamalla reunoissa olevien nuolien avulla, tai klikkaamalla sivun alareunassa näkyviä sivunumeroita.

Kun tahdot rakentaa kaupunkiin jotain, valitse haluamasi rakennus ja lisää se tyhjälle paikalle kaupungissasi. Tuhotaksesi tai siirtääksesi tavaroita kaupungissasi, käytä työkaluvalikon siirrä ja tuhoa -työkaluja.

Pelin alussa sinulla on paljon metsäistä maata. Jos rakennat jotakin metsän päälle, metsä katoaa. Samoin käy myös jos siirrät rakennuksen metsäalueen päälle.

Metsä kasvaa takaisin hitaasti niille alueille joilla puita vielä kasvaa. Jos luonnonpuita ei ole ainuttakaan jäljellä, metsän kasvu vie kauan (tämä voi viedä päiviä, jopa viikkoja). Metsä alkaa kasvamaan takaisin tyhjille alueille kaupungin laidalla. Huom! Jos kaupunki on täyteen rakennettu, metsällä ei ole tilaa kasvaa takaisin!

Ravinto ja raha

Kyläkaupasta voit ostaa viljelyaloja, kuten peltoja, joihin voit viljellä ruokaa asukkaillesi.

Rakenna viljelyala ja klikkaa tyhjää sellaista valitaksesi haluamasi viljelyskasvi - mitä pitemmälle kaupunkisi kehittyy, sitä suuremmaksi valikoima kasvaa mistä valita. Kun sato on kypsynyt, saat korjattua sen klikkamalla kyseistä viljelyalaa. Ravinnon lisäksi viljelyalat tuottavat kaupungille myös rahaa.

Kun kaupunkisi kehittyy, voit tuottaa ravintoa myös maatilojen kautta.

Toinen tapa saada rahaa on kerätä vuokraa asunnoista ja työpaikoista. Kun vuokra on kerättävissä on tontin päällä pieni seteli-ikoni.

Parilla taatelilla Sparky (vasemmalla, tehtäväkentän yläpuolella) voi auttaa sinua, jotta voit kerätä sadot ja vuokrat nopeammin. Sparky voi myös pelastaa pilantuneen sadon!

Kulta ja energia

Rahan lisäksi rakentaminen saattaa vaatia sinulta energiaa ja/tai kultaa.

Kultaa ansaitset kaupunkisi kultapuusta, joka kasvattaa sinulle kultaa päivittäin.

Kultapuusta saamasi kultamäärä on satunnainen. 1 kulta on yleisin, 2-3 kultaa hieman harvinaisempaa ja 4-5 kultaa on erittäin harvinaista, mutta sitäkin iloisempi yllätys!

Voit siirtää kultapuuta samoin kuin muitakin kaupunkisi rakennuksia. Kultapuu on pysyvä, eikä sitä voi poistaa.

Kaupunkisi energia kasvaa automaattisesti maksimissaan 30 energiaan. Ostamalla energiaa voit saada sitä niin paljon kuin tahdot, mutta tässä tapauksessa energiaa ei enää kerry ennen kuin se laskee alle 30.

Pormestarin asunto ja patsas

Kultapuun lisäksi kaupungissasi on pysyvinä elementteinä myös pormestarin asunto (sinun kotisi), pormestarin patsas, joka on aluksi ainoastaan iso kivi kaupungissasi, sekä pormestarin rahasäiliö. Mitä pitemmälle kaupunkisi kehittyy, sitä paremmaksi saat kehittää asuntoa, patsasta sekä rahasäiliötä. Näitä rakennuksia voit siirtää kuten muitakin elementtejä, mutta poistaminen ei ole mahdollista.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Peli ei lataa/en pysty pelaamaan, mitä teen?

  a. Tarkista ensin, että sinulla on uusin Flash-versio ja että Flash-selainlaajennos on käytössäsi. Voit tarkistaa täältä, että selainlaajennos on käytössä tai seurata asennusohjeita jos laajennos puuttuu.

  b. Jos Flash on oikein asennettu ja löytyy selaimestasi normaalisti, tyhjennä selaimesi evästeet ja välimuisti. Ohjeita tyhjennykseen löytyy täältä.

  c. Jos ylläolevat keinot ei auta, otathan yhteyttä Aapelin asiakaspalveluun. Työtämme helpottaa, jos kerrot viestissä vähintään seuraavat asiat;

  • Oletko pelannut tietokoneellasi peliä aiemmin?
  • Pääsetkö samalla tietokoneella peliin jos kirjaudut Aapeliin jollain toisella nimimerkillä?
  • Pääsetkö muilla tietokoneilla peliin normaalisti?

 2. Rakennukseni/lisämaani/rahani/kultani/energiani ovat yhtäkkiä kadonneet, mitä teen?

  Päivitä sivu ja peli. Kun peli käynnistyy uudestaan, se palaa viimeisimpään tilaansa. Kaikki mitä omistat tulisi olla taas näkyvissä normaalisti.

 3. Voinko rakentaa uuden kaupungin tai kumota toimintojani?

  Et. Joskin uuden kaupungin rakennusmahdollisuus on suunnitteilla!

 4. Pelissä on bugi/minulla on lisäkymyksiä, mitä teen?

  Ota yhteyttä Aapelin asiakaspalveluun.

  Jos ilmoitat pelissä olevasta bugista, kerrothan tilanteesta ja tapahtuneesta mahdollisimman tarkasti.