Super Minigolf

Ohjeet

Pelin kuvaus

Tähtää, mittaa voima ja klikkaa ? Hole In One! Tarkkuutta putteihin, voimaa hiekkaesteisiin ja liisteriratoihin. Loputtomiin ratoja ja vaikeusasteita ? pelaa yksin tai haasta! Minigolf on nyt entistäkin parempi - Super Minigolf!

Sisäänkirjautuminen ja alkuvalikko

Mikäli olet rekisteröitynyt käyttäjä, pääset sisään suoraan omalla nimimerkilläsi. Mikäli et ole rekisteröitynyt tai kirjautunut sisään, sinulle arvotaan satunnainen vierailijanimimerkki.

Sisäänkirjautumisen jälkeen päset alkuvalikkoon josta voit siirtyä joko yksinpeliin, moninpeliin tai editoriin. Huomaa, että editori on ainoastaan rekisteröityneiden käyttäjien käytettävissä.

Aulat ja radat

Molemmissa aulatiloissa yhteistä on, että voit keskustella muiden samassa aulassa olijoiden kanssa ruudun alaosassa olevassa chat-ikkunassa. Voit myös siirtyä aulasta toiseen tai editoriin klikkaamalla vastaavia painikkeita ruudun oikeassa yläreunassa olevilla painikkeilla. Samassa painikerivistössä on myös poistumispainike, jolla pääset takaisin Aapelin etusivulle.

Super Minigolfissa radat jakautuvat kolmeen eri kategoriaan:

 • Viralliset ja kaikille pelaajille ilmaiset radat (20 kappaletta)
 • Viralliset, mutta ei ilmaiset radat
 • Käyttäjien itse tekemät radat

Vain kaikille ilmamiset radat ovat heti pelattavissa. Jos haluat pelata kaikkia virallisia ratoja tai käyttäjien tekemiä ratoja, voit ostaa niihin pelioikeuden Aapelin taateleilla. Ostotapahtuma tehdään erillisessä ikkunassa, joka tulee esille heti jos valitset aulassa jonkin peliasetuksen, joka veisi sinut pelaamaan näitä ratoja.

Yksinpeli

Yksinpeliaulassa voit valita, haluatko vain harjoitella ratoja vai pyrkiä tekemään ennätyksiä rataseteissä. Voit myös halutessasi siirtyä katsomaan muiden pelejä.

Harjoittelussa valitse ensin montako rataa haluat pelata ja sen jälkeen minkä tyyppisiä ratoja haluat pelata:

 • Ilmaisia, virallisia ratoja
 • Virallisia ratoja (myös ilmaisia)
 • Käyttäjien tekemiä ratoja
 • Kaikkia ratoja (sekä virallisia että käyttäjien tekemiä)
 • Lisäksi voit valita, haluatko että katsojat pääsevät peliin vai ei. Klikkaa lopuksi "Aloita peli" -painiketta.

Mestaruussarjoissa pelataan valmiita ratasettejä, eikä satunnaisesti arvottuja ratoja. Valitse haluamasi ratasetti listasta. Ratasetin valittuasi näet ruudun oikealla puolella myös kyseisen ratasetin ennätykset ja oman ennätyksesi. Kun olet valinnut haluamasi ratasetin, valitse vielä hyväksytäänkö peliin katsojia ja klikkaa "Aloita peli" -painiketta. Jos haluat katsoa muiden pelejä, valitse yksinkertaisesti katsottava peli listasta ja klikkaa "Katso peliä" -painiketta. Huomaa kuitenkin, että kaikkiin peleihin ei välttämättä hyväksytä katsojia. Näiden pelien kohdalla "Katso peliä" -painiketta ei ole näkyvissä ollenkaan.

Moninpeli

Moninpeliaula jakautuu myös kolmeen osaan: Uuden pelin luominen, jo tehtyihin peleihin liittyminen ja pelien katsominen.

Uutta peliä luodessa voit valita pelillesi seuraavia asetuksia:

 • Pelaajien maksimimäärä: 2-6
 • Pelattavien ratojen määtä: 1-20
 • Vapaaehtoinen pelin nimi
 • Pelattavien ratojen tyyppi: Kuten yksinpelissä
 • Pelijärjestys: Vuorotellen (jokainen pelaaja pelaa vain omalla vuorollaan) tai yhtä aikaa (kaikki pelaajat tekevät lyöntinsä yhtä aikaa ja pallot lähtevät liikkeelle samaan aikaan)
 • Lyöntien maksimimäärä: 5-50 (jos pelaajalla menee yhdessä radassa lyöntien määrä yli tämän arvon, radan pelaaminen hänen osaltaan päättyy)
 • Vuoron aikaraja: 0:10-3:00 (jos pelaaja ei lyö tässä ajassa, hän menettää vuoronsa)
 • Pallojen väliset törmäykset: Kyllä / Ei
 • Pisteytys: Vähiten lyöntejä voittaa (kaikkien ratojen lyönnit lasketaan yhteen) tai eniten ratavoittoja voittaa (ainoastaan radoissa saatu sijoitus ratkaisee, ei lyöntien määrä)
 • Sallitaanko katsojat: Kyllä / Ei

Kun olet valinnut asetukset, klikkaa "Luo uusi peli" -painiketta, jolloin peli tehdään ja liityt itse automaattisesti peliin. Tämän jälkeen voit joko kutsua muita peliin tai asettaa pelin vapaaksi kaikille pelaajille. Muiden peliin kutsuminen onnistuu valitsemalla haluamasi pelikaveri chat-ikkunan vasemmalla puolella olevasta käyttäjälistasta, ja sitten klikkaamalla "Kutsu pelaaja" -painiketta. Mikäli taas asetat pelin vapaaksi kaikille, kuka tahansa voi liittyä peliisi ilman että sinun tarvitsee muita pelaajia erikseen peliin pyytää. Huomaa että voit keskustella muiden aulassa olijoiden kanssa myös pelin luomisen jälkeen. Kun peli on täynnä, itse peli alkaa. Pelin voi aloitata myös aikaisemmin, mikäli kaikki pelissä mukana olijat klikkaavat "Valmis aloittamaan" painiketta.

Muiden tekemiin peleihin liittyäksesi, valitse peli johon haluat liittyä ja klikkaa "Liity peliin" -painiketta. Huomaa, että kaikkiin listattuihin peleihin ei pääse liittymään, vaan joihinkin peleihin pääsee vain jos pelin tekijä kutsuu. Pelien katsominen toimii kuten yksinpelissäkin.

Pelaaminen

Pelin tarkoitus on, kuten normaalissakin golfissa, saada pallo reikään mahdollisimman vähällä määrällä lyöntejä. Kullakin pelaajalla on oma pallo, jotka eroavat toisistaan värityksellään. Omalla vuorollasi valitse hiirellä osoittamalla, mihin suuntaan haluat lyödä. Osoittamalla hiirellä kauemmaksi pallosta, tähtäysviiva pitenee. Mitä pidempi tähtäysviiva, sitä kovempaa lyönti lähtee. Huomaa että viedessäsi hiiren osoittimen erittäin kauaksi pallosta, tähtäysviiva ei enää kasva, eli lyönti lähtee jo maksimivoimalla. Mitä kovempaa lyöt, sitä epätarkempi lyönti on. Pallo lähtee liikkeelle hiiren vasenta painiketta painamalla. Oikeaa painiketta painamalla voi tähtäysviivan suuntaa muuttaa, joten ahtaissa kulmissakin lyöminen onnistuu.

Super Minigolfissa on sekä virallisia, että käyttäjien tekemiä ratoja. Radat eivät ole pelkkää nurmikkoa, seinää ja vesiestettä, vaan radoista löytyy myös erikoisempia elementtejä. Nämä on kerrottu erikseen "Rataelementit"-osiossa näissä ohjeissa.

Pelialue

Pelikentän yläpuolella näet pelitilanteen, eli pelattavana olevan radan sen hetkisen lyöntimääräsi, tuloksesi aiemmista radoista ja moninpelissä luonnollisesti myös muiden pelaajien vastaavat tulokset. Pelikentän yläpuolella näkyy myös tällä hetkellä pelattavan radan tiedot, kuten radan nimi ja tekijä sekä radassa tehty ennätys ja ennätyksen tekijä. Voit itsekin tehdä uusia rataennätyksiä, mutta ainoastaan yksinpelissä ja jos olet rekisteröitynyt käyttäjä.

Pelikentän alapuolella on vasemmalla tekstikenttä, jonka välityksellä voit keskustella muiden pelaajien tai peliä katsovien käyttäjien kanssa pelin aikana. Pelaajilla on myös mahdollisuus poistaa katsojia pelistä valitsemalla häirikkökatsojan nimi käyttäjälistasta ja klikkaamalla "Poista"- tai "Bannaa"-painikkeita.

Ensimmäisen radan jälkeen keskustelualueen oikealle puolelle ilmestyy näkyviin edellinen pelattu rata. Voit halutessasi antaa kyseiselle radalle arvosanan: peukku ylös jos rata oli hyvä ja peukku alas jos rata oli huono. Huomaa siis, että arvostelu koskee aina edellistä pelattua rataa, eikä juuri sillä hetkellä pelattavaa.

Alhaalla, äärimmäisenä oikealla, on toimintopainikkeet:
Seuraava rata: Tätä klikkaamalla pääset seuraavaan rataan. Moninpelissä kaikkien pelaajien pitää klikata tätä, muuten seuraavaan rataan ei siirrytä. Huomaa, että jos pelaat ratasettiä, tämä painike ei ole näkyvissä.
Uusi peli: Näkyy vain pelin loputtua. Tätä klikkaamalla voit aloittaa uuden pelin. Moninpelissä useamman pelaajan pitää klikata tätä, jotta uusi peli alkaisi.
Asetukset: Avaa ikkunan, josta voit muuttaa pelin grafiikka- ja ääniasetuksia..
Poistu: Tätä klikkaamalla pääset takaisin aulatilaan tai editoriin, riippuen siitä mitä kautta peliin saavuit.

Rataelementit

Rataelementit ovat suurelta osin samat kuin Aapelin alkuperäisessä Minigolfissa. Voit lukea kyseisen pelin ohjeista tarkemmin rataelementeistä. Joitakin muutoksia vanhaan golfiin kuitenkin on. Illuusioseinä ja Hämäysreikä on poistettu ja niitä ei Super Minigolfissa enää ole. Uusi elementtejä näiden sijalle on kuitenkin lisätty useita.

Rikkoutuva jää: Jäätä, joka hajoaa heikommaksi aina kun pallo menee siitä yli. Lopuksi jää rikkoutuu kokonaan ja alla oleva elementti, yleensä vesi, jää jäljelle.

Värireiät: Reiät joihin ainoastaan tietyn värinen pelaaja voi lyödä pallonsa. Jos vaikkapa punainen pallo menee siniseen reikään, punainen pallo palautetaan takaisin lyöntipaikkaan.

Hyppyrit: Hyppyreitä voi olla neljään eri suuntaan. Kun pallon lyö hyppyristä, se nousee hetkeksi ilmaan ja tänä aikana se voi lentää esimerkiksi seinien tai vesiesteiden yli. Hyppyriin pitää kuitenkin tulla oikeasta suunnasta, muuten pallo vain kimmahtaa takaisin tai pysähtyy hyppyrin viereen.

Superhappo: Jos pelaajan pallo päätyy superhappoon, hän häviää radan suoraan. Mikäli pelaaja pelasi ratasettiä, koko ratasetin pelaaminen loppuu.

Pienentäjä: Tähän osuessa pallo pienenee minikokoiseksi ja voi mahtua paikoista joista ei normaalisti mahtuisi.

Suurentaja: Tähän osuessa pallo suurenee isommaksi, eikä enää mahdu kulkemaan kaikista paikoista mistä normaalisti.

Normaalistaja: Muuttaa pallon normaalikokoiseksi sen jälkeen kun se on osunut pienentäjään tai suurentajaan.

Editori

Editorissa voit tehdä omia ratoja, testata niitä ja julkaista parhaat tekemäsi muiden käyttäjien pelattavaksi.

Editorissa ruudun yläosassa on valikot ja alaosassa itse rata. Yläosan valikot jakautuvat eri alueisiin: Vasemmassa reunassa ovat valikot, joista voit valita millaisia palikoita haluat kentälle laittaa. Keskellä näkyy tällä hetkellä valitut ja aiemmin käytetyt palikat. Oikeassa reunassa taas on erilaisia työkaluja, jotka helpottavat ratojen tekemistä.

Peruspalikat:
Tässä valikossa voit tehdä palikoita, joilla saa tehtyä radan peruselementit, kuten nurmikot ja seinät. Valitse ensin palikan muoto vasemman reunan mustavalkoisista palikoista. Tämän jälkeen voit valita sekä mustalle että valkoiselle värille haluamasi elementin klikkaamalla elementtejä hiiren vasemmalla ja oikealla painikkeella. Vasen hiiren painike valitsee elementin palikan mustan värin kohdalle ja oikea valkoisen värin kohdalle. Vastaavasti voit valita myös mäet erikseen sekä mustalle että valkoiselle. Klikkaamalla elementtien ja mäkien vieressä olevaa hiiri-ikonia, voit vaihtaa elementit ja mäet päinvastaisiksi. Kun olet tehnyt haluamasi kaltaisen palikan, voit alkaa maalaamaan niitä pelialueelle.

Erikoispalikat:
Tässä valikossa on kaikki erikoisemmat palikat, kuten lähtöpaikat ja reiät. Valitse ensin haluamasi erikoispalikka. Kustakin palikasta saat kuvauksen kun viet hiiren palikan päälle. Tämän jälkeen valitse palikalle taustaelementti ja mäki. Ainoat erikoispalikat missä taustaelementillä tai mäellä ei ole merkitystä, ovat hyppyrit. Kun olet tehnyt haluamasi palikan, voit alkaa taas maalaamaan niitä kentälle.

Palikkapaketti:
Tässä näet millainen palikka tällä hetkellä on valittuna molemmille hiiren painikkeille. Maalatessasi palikoita pelialueelle, sinulla on siis käytettävissä aina kaksi erilaista palikkaa. Toista voit maalata hiiren vasemmalla ja toista hiiren oikealla painikkeella. Nuolipainikkeesta voit vaihtaa oikean ja vasemman palikan paikkaa. Keskellä oikealla näkyy myös 27 viimeisintä käyttämääsi palikkaa. Tästä voit nopeasti valita jonkin aiemmin käyttämäsi palikan ilman että sitä tarvitsee tehdä uudelleen.

Työkalut:
Painting: Valittavanasi on kolme erilaista maalaustyökalua. Normaalin maalauksen lisäksi voit valita täyttötyökalun. Tällöin hiirtä pelialueella klikkaamalla kokonainen suljettu alue täytetään sillä hetkellä valitulla palikalla. Kolmas maalaustyökalu on leimasin. Leimasinta käyttääksesi valitse ensin haluamasi alue radalta: klikkaa hiirtä ja pidä sitä pohjassa, liikuta hiirtä radalla ja irrota hiiren painikkeesta. Tämän jälkeen voit kopioida valitsemaasi aluetta radalle klikkaamalla hiirtä eri kohdissa.
Peilaus: Peilaa radan pysty- tai vaakasuunnassa.
Siirto: Voit siirtää koko radan sisältöä neljään eri suuntaan.
Testaa rataa: Siirtyy pelitilaan jossa voit testata tällä hetkellä editorissa olevaa rataasi käytännössä.
Peru: Peruu viimeisimmän tehdyn piirto- tai muun toiminnon.
Ristikko: Piirtää pelialueelle 4*4 ruudun kokoisen ristikon joka saattaa helpottaa radan sijoittelua etenkin radan tekemisen alkuvaiheessa.
Tähtäin: Lisää hiiren osoittimeen ison tähtäimen joka helpottaa palikoiden sijoittelua oikeille kohdille.
Tyhjennä: Tyhjentää koko radan. Myös tyhjennyksen voi perua, jos klikkaat tätä vahingossa.

Tiedostotoiminnot:
Tallenna: Tallettaa tekemäsi radan palvelimelle, josta voit myöhemmin sen ladata. Huomaa että talletusten määrä on rajattu.
Julkaisu: Julkaisee radan muiden pelaajien pelattavaksi. Olethan testannut ratasi huolellisesti ennen julkaisua? Julkaisu on myös maksullista.
Lataa: Lataa jonkin aiemmin tekemäsi radan palvelimelta. Myös julkaistuja ratoja voi ladata, mutta niiden päälle ei voi enää tallentaa.
Poista: Poistaa tekemiäsi ratoja. Julkaistuja ratoja ei voi kuitenkaan poistaa..
Aulaan: Palaa takaisin siihen aulatilaan josta editoriin saavuit.