Sudoku

Pelin kuvaus

Numeropohdintaa ajankuluksi. Tehtävänä on saada 9 lukua vaaka- ja pystysuoraan siten, että samaa numeroa ei käytetä kahdesti. Laskutaitoa ei tarvita, vain päättelykykyä!

Aulatila

Sisäänkirjautumisen jälkeen pääset aulatilaan. Aulassa voit valita alasvetovalikosta pelin vaikeusasteen eli sen kuinka paljon pelilaudalla on vihjeitä pelin alkaessa. Vihjemäärävalinnan yläpuolella näkyy valitun vaikeusasteen parhaat tulokset. Kun olet valinnut haluamasi vaikeusasteen, klikkaa "Aloita"-painiketta. Huomaa että osa vaikeusasteista on vain rekisteröityneiden pelattavana ja osa vaatii taatelien ostamista.

"Poistu"-painikkeella voit poistua pelistä takaisin Aapelin etusivulle.

Pelin idea

Sudokua pelataan 9*9 ruudun kokoisella pelilaudalla joka on jaettu yhdeksään pienempään 3*3 ruudun kokoiseen osaan. Tarkoitus täyttää koko pelilauta numeroilla 1-9 niin ettei millään rivillä, sarakkeella tai 3*3 ruudukossa ole yhtään samaa numeroa. Vaikka pelissä pelataan numeroilla, matematiikkaa ei tarvita eli missään vaiheessa ei tarvitse esimerkiksi laskea lukuja yhteen. Aapelin Sudokua voi itse asiassa pelata numeroiden sijasta myös kuvilla.

Sudoku on päättelypeli eli pelissä ei ole tarkoitus vain lätkiä numeroita laudalle ja toivoa parasta. Niinkin voi pelata mutta sillä tavalla jää varmasti pelissä jumiin jossakin vaiheessa. Huolellisella etenemisellä laudan saa varmasti paremmin täytettyä.

Pelaaminen

Pelin alussa pelilaudalla on vihjeitä, eli numeroita jotka ovat jo valmiiksi paikoillaan. Näitä numeroita ei voi poistaa eikä muuttaa. Peliä voi pelata joko pelkästään hiirellä tai sitten käyttäen sekä hiirtä että näppäimistöä.

Hiiriohjaus: Klikkaa ruutua johon haluat laittaa numeron tai jota haluat muuttaa. Tämän jälkeen vasemman reunan valikko aktivoituu ja voit sieltä hiirellä valita minkä numeron haluat äsken valitsemaasi ruutuun laittaa. Jos et haluakaan laittaa ruutuun numeroa, voit peruuttaa valitsemasi ruudun klikkaamalla sitä hiirellä uudestaan.

Hiiri+näppäimistö: Vie hiiri sen ruudun kohdalle johon haluat laittaa numeron, ruutua ei tarvitse klikata. Paina sitten näppäimistöltä numeroa 1-9 jolloin hiiren osoittamaan ruutuun laitetaan kyseinen numero. Jos haluat tyhjentää jonkin ruudun, paina nollaa tai välilyöntiä.

Ruutujen merkitseminen

Tämä ei ole pelaamisen kannalta välttämätöntä, mutta jos haluat, voit merkata asettamiasi numeroita "varmoiksi" tai "epävarmoiksi". Nämä merkinnät ovat vain pelaajan omia muistiinpanoja eivätkä vaikuta itse peliin mitenkään. Siksi riippuu myös aivan omista mieltymyksistä miten näitä merkintöjä haluaa käyttää vai käyttääkö niitä ollenkaan.

Hiirellä: Klikkaa ruutua oikealla hiiren painikkeella. Ensimmäisellä klikkauksella ruutu merkataan epävarmaksi (pienellä kysymysmerkillä), toisella klikkauksella ruutu merkitään varmaksi (pienellä oikein-merkillä) ja kolmas klikkaus poistaa merkinnät.

Näppäimistöllä: Vie hiiri ruudun päälle. NuoliYlös-näppäimellä ruutu merkataan varmaksi ja NuoliAlas-näppäimellä epävarmaksi. NuoliVasen- tai NuoliOikea-näppäimet poistavat ruudussa olevat merkinnät.

Pelin päättyminen

Kun kaikissa ruudukon ruuduissa on numerot, kone tarkistaa onko kaikki numerot oikeilla paikoilla. Mikäli on, peli päättyy ja oikean laidan aikalaskuri pysähtyy. Mikäli jotkut numerot ovat ruudukossa väärin, ne merkitään punaisella ja peli jatkuu kunnes kaikki virheet on korjattu.

Pelin valikko

Pelin aikana oikeassa reunassa on näkyvissä valikko.

Mikäli et halua nähdä kelloa pelin aikana, voit klikata "Piilota"-valintalaatikkoa Aika-otsikon alapuolella. Tällöin aika ei ole näkyvissä ennenkuin pelin päätyttyä.

Alasvetovalikosta voit valita pelaatko perinteisesti numeroilla vai haluatko pelata kuvilla. Mahdollista on myös pelata kuvien ja numeroiden yhdistelmällä ja pelkistä numeroista on valittavana kaksi eri vaihtoehtoa. Voit valita mieleisesi.

"Ohjeviivat"-valintalaatikosta voit kytkeä hiiren osoitinta pelilaudalla seuraavat ohjeviivat päälle tai pois. Ohjeviivat osoittavat millä rivillä, sarakkeella ja 3*3 ruudukossa hiiri kullakin hetkellä on.

"Äänet"-valintalaatikosta voit kytkeä pelin äänet päälle tai pois.

"Tyhjennä"-painikkeesta voi tyhjentää pelilautaa. Tämän painikkeen toiminta riippuu siitä missä vaiheessa peli on tai mitä pelilaudalla on:

• Mikäli pelilauta on täynnä mutta siinä on virheitä, Tyhjennä-painike poistaa laudalta nämä väärät numerot mutta jättää kaiken muun.
  • Jos pelilaudalla on epävarmaksi merkattuja ruutuja, tämä painike tyhjentää ainoastaan nämä merkatut ruudut.
  • Jos laudalla on varmoiksi merkittyjä ruutuja, tämä tyhjentää ruudut joissa ei ole mitään merkintää.
  • Vasta jos laudalla ei ole mitään merkintöjä, silloin tämä painike tyhjentää koko pelilaudan.

"Uusi peli"-painike aloittaa pelin alusta kokonaan uudella pelilaudalla.

"Takaisin"-painike vie takaisin Sudokun aulatilaan.