Shakki

Pelin kuvaus

Shakissa tavoitteena on siirtää omia nappuloitaan kohti vastustajan linjoja ja syödä vastustajan sotilaita ja upseereja. Menestyäksesi tarvitset strategista ajattelua ja taktisia iskuja. Pelissä "shakki" tarkoittaa siirtoa jolla uhkaat vastustajan kuningasta. Jos vastustaja ei voi torjua uhkausta, tulee matti, ja olet voittanut.

Toiminnot aulassa

Sisäänkirjautumisen jälkeen voit keskustella muiden aulassa olevien pelaajien kanssa, haastaa muita pelaajia peliin tai liittyä jo olemassa olevaan katsojaksi. Listan muista aulassa olevista henkilöistä näet aulan alaosassa olevan keskustelualueen vasemmalla puolella.

Uuden pelin aloittaminen

Tavallisen pelin aloittaminen on nopeaa. Valitse vain vastustaja aulassa olevien henkilöiden listasta ja klikkaa "Haasta"-painiketta. Haaste lähetetään vastustajalle ja joudut hetken odottamaan vastustajan hyväksyntää (tai hylkäystä) haasteellesi. Voit perua lähetetyn haasteen painamalla "Peru haaste"-painiketta.

Jos haluat muuttaa pelin asetuksia, tee se ennen "Haasta"-painikkeen painamista. Voit esimerkiksi asettaa pelille nimen. Mikäli et anna pelille nimeä, pelin nimeksi tulee oman nimimerkkisi ja haastamasi vastustajan nimimerkin yhdistelmä. Pelin nimeäminen on lähinnä tarpeen turnauspeleissä tai jos haluat piilottaa muilta käyttäjiltä ketkä ovat pelissä pelaamassa.

Voit myös asettaa pelille aikarajan. Tällöin pelissä on mukana shakkikello ja kummallakin pelaajalla on vain määrätty aika siirtojen tekoon. Voit myös valita saako ulkopuoliset tulla katsomaan peliäsi. Jos haluat että vain tietyt ihmiset pääsevät katsomaan peliä, voit määrätä katsojille salasanan joka heidän pitää tietää ennenkuin pääsevät peliin.

Jos joku toinen käyttäjä haastaa sinut peliin, saat siitä ilmoituksen ja näet aloitettavan pelin asetukset ruudulla. Voit valita haluatko ottaa haasteen vastaan painamalla "Hyväksy"- tai "Hylkää"-painikkeita.

Peli alkaa kun haastamasi vastustaja hyväksyy haasteesi tai sinä hyväksyt jonkun toisen pelaajan sinulle antaman haasteen. Haastanut pelaaja pelaa valkoisilla nappuloilla.

Katsojaksi liittyminen

Käynnissä olevat pelit -listasta voit valita jo käynnissä olevan pelin, johon haluat liittyä katsojaksi. Valitse peli ja klikkaa "Seuraa valittua peliä" -painiketta, niin siirryt katsojatilaan, jossa voit myös keskustella muiden peliä seuraavien kanssa.

Huomaa että kaikkiin peleihin ei välttämättä pääse katsojaksi. Jotkin pelit saattaa olla kokonaan katsojilta kielletty (näkyvät listalla harmaana) tai katsojaksi pääseminen vaatii salasanan. Salasanasuojatut pelit näkyvät listalla punaisina ja niiden edessä on merkintä [SS]

Toiminnot pelissä

Nappuloiden siirtäminen tapahtuu klikkaamalla hiirellä nappulaa ja sen jälkeen ruutua, johon haluat nappulan siirtää. Voit perua valitun nappulan valinnan klikkaamalla uudestaan samaa nappulaa tai valitsemalla suoraan uuden oman nappulan siirrettäväksi.

Oikealla olevan kirjoituskentän kautta voit keskustella vastapelaajan kanssa. Jos olet pelaaja, vastustajan lisäksi myös peliin mahdollisesti liittyneet katsojat näkevät kirjoittamasi tekstit. Jos olet katsoja, vain muut katsojat näkevät kirjoittamasi tekstit. Tämän avulla estetään etteivät katsojat ala neuvomaan pelaajia kesken pelin.

Klikkaamalla keskustelukentän tai siirtokentän vasemmassa yläkulmassa olevaa paperikuvaketta, voit vaihtaa ko. alueen näkymistapaa: kuvaketta klikkaamalla saat "tietokonemaisemman" näkymän, jolloin voit myös leikkaa-liimaa -menetelmällä kopioida keskustelun/siirtolistan talteen omalle tietokoneellesi.

Peli merkitsee siirrot siirtolistaan algebrallisella merkintätavalla. Mikäli haluat siirtojen näkyvän siirtolistassa tavallisina koordinaatteina, klikkaa siirtolista yläpuolella olevaa ruutupainiketta.

Pelialueen vasemmassa yläkulmassa on kaksi painiketta. Toisessa on hammasrattaan kuva, toisessa kahden shakkinappulan kuva. Klikkaamalla kyseisiä painikkeita saat avattua valikon.

Hammasratas-painikkeesta avautuu laudan asetuspainikkeet, jotka ovat seuraavat:

1) siirtojen animointi päälle/pois (oletus: päällä)
2) grafiikka 2/3-ulotteisena tai symbolisena (oletus: 2-ulotteinen)
3) laudan kääntäminen 90 tai 180 astetta

Pelinappula-painikkeesta avautuu valikko missä on meneillään olevaan peliin liittyviä toimintoja. Tämä valikko ei näy katsojilla eikä pelaajillakaan pelin loputtua. Valikossa on seuraavia toimintoja:

1) "Luovuta"-painikeella voit luovuttaa pelin ja vastustajasi voittaa
2) Ruksittamalla "Tyydy tasapeliin heti kun mahdollista" peli lopetetaan tasapeliin heti jos myös vastustajasi haluaa tasapeliä tai jos sääntöjen mukaan voit vaatia tasapeliä jossakin pelitilanteessa

Pelin loputtua keskustelukentässä näkyy yhteistilanne, montako voittoa kummallakin pelaajalla on ja montako tasapeliä. Uuden pelin voi aloittaa klikkaamalla "Uusi peli"-painiketta joka ilmestyy yläreunaan pelin päätyttyä. Uusi peli alkaa vasta jos molemmat haluavat uuden pelin. Pelin alkaessa pelaajien puolet vaihtuvat, eli se joka pelasi edellisen pelin valkoisilla, pelaa seuraavan pelin mustilla. (Huomaa että yhteistilanne nollautuu jos jompikumpi pelaaja poistuu pelistä aulaan jossain välissä.)

Pelaaminen

Pelaaminen tapahtuu virallisten shakkisääntöjen mukaan. Shakin säännöt löydät mm. täältä.