Kuva-arvoitus

Pelin kuvaus

Piirtäjän tehtävänä on piirtää annettu tehtävä – arvaajan osana on arvata. Tässä pelissä oivallus on tärkeämpää kuin piirustustaito.

Aula

Sisäänkirjautumisen jälkeen pääset pelin aulaan. Aulassa voit tehdä uuden pelihuoneen, liittyä muiden tekemiin huoneisiin tai keskustella muiden aulatilassa olevien pelaajien kanssa.

Uuden huoneen tekeminen
Valitse huoneelle nimi ja salasana, kumpikaan ei ole kuitenkaan pakollinen kenttä. Jos jätät huoneen nimen antamatta, huoneen nimeksi tulee pelkkä numerosarja. Jos jätät huoneen salasanan antamatta, huoneeseen pääsee kuka tahansa pelaaja. Normaalisti salasana annetaankin vain jos haluat että huoneeseen pääsee vain tietty kaveriporukka. Jos olet rekisteröitynyt käyttäjä, voit lisäksi valita että huoneeseen pääsee vain muut rekisteröityneet. Lisäksi voit valita suurimman pelaajamäärän joka huoneeseen kerralla mahtuu sekä kierrosajan pituuden. Kun huoneen asetukset ovat mieleisesi, klikkaa "Tee uusi huone"-painiketta.

Huoneeseen liittyminen
Aulan oikealla puolella on lista tehdyistä huoneista. Kun klikkaat hiirellä huoneen nimeä, näet myös huoneessa sisällä olevat pelaajat. Mikäli listassa huoneen nimen edessä on merkintä [SS], tarvitaan huoneeseen pääsemiseksi myös salasana. [Rek] tarkoittaa että huone on vain rekisteröityneille käyttäjille. Kun olet löytänyt mieleisesi huoneen, klikkaa "Liity huoneeseen"-painiketta. Mikäli valitsemasi huone oli salasanasuojattu, salasanaa kysytään "Liity huoneeseen"-painikkeen painamisen jälkeen.

Aulan chat
Aulan alaosassa on chat-ikkuna jossa voit halutessasi keskustella muiden aulassa olijoiden kanssa.

Peli

Peli vaatii vähintään kolmen pelaajan huoneessa olemisen. Mikäli huoneessa on vähemmän pelaajia, joudutaan ensin odottamaan muiden pelaajien saapumista huoneeseen. Kun pelaajia on tarpeeksi, jonkun pelaajan pitää vielä ilmoittautua vapaaehtoiseksi piirtäjäksi painamalla "Haluan piirtää"-painiketta ruudun vasemmassa alareunassa. Mikäli useampi kuin yksi pelaaja on ilmoittautunut halukkaaksi piirtää, kyseiset pelaajat pääsevät piirtämään vuorotellen.

Pelin päätarkoitus on että yhdelle pelaajalle (piirtäjä) annetaan tietokoneen arpoma sana jota ei näytetä muille. Piirtäjän pitää tämän jälkeen piirtää sanan mukainen kuva ruudulle ja muut pelaajat yrittävät arvata mitä piirros esittää. Pelaaja joka ensimmäisenä arvaa sanan, saa siitä pisteitä sitä enemmän mitä nopeammin sana arvasi. Tämän jälkeen piirtovuoro vaihtuu ja uusi kierros alkaa. Mikäli kukaan ei arvaa sanaa kierroksen aikana, kukaan ei saa pisteitä mutta muuten peli jatkuu normaalisti uudella kierroksella.

Ruudun vasemmassa reunassa alhaalla on lista pelaajista jossa näkyy myös pelaajien keräämät pisteet sekä mahdollinen piirtovuoron "jonotusnumero".

Pelaaminen arvaajana

Katso millaista kuvaa piirtäjä piirtää ruudun oikeassa yläkulmassa olevalle piirtoalueelle. Arvaa sanoja kirjoittamalla ne piirtoalueen alapuolella olevaan chattiin. Näet chatissä myös muiden pelaajien arvaukset. Mikäli sinä tai joku muu arvaa sanan osittain oikein, siitä tulee ilmoitus chat-ruudulle. Jos sana on esimerkiksi "lipputanko" ja joku arvaa sanaksi "lippu" niin se on osittain oikein. Osittain oikeasta arvauksesta ei saa pisteitä mutta se toimii hyvänä vihjeenä seuraaville arvauksilla.

Kierroksen edetessä myös peli alkaa antamaan sanasta vihjeitä jotka näkyvät piirtoalueen ja chatin välissä olevassa tilassa. Annettavia vihjeitä ovat sanaluokka, sanan pituus ja sanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain. Kierros päättyy jos sinä tai joku muu pelaaja arvaa oikean sanan tai kierrosaika loppuu.

Mikäli joku piirtäjä ei piirrä omalla vuorollaan, alkaa piirtämään sopimattomia kuvia tai alkaa vain kirjoittamaan arvattavaa sanaa ruudulle, voit äänestää piirtäjän poistamista huoneesta painamalla "Ehdota piirtäjän poistamista"-painiketta joka näkyy vasemmassa alareunassa kierroksen aikana. Mikäli tarpeeksi moni arvaaja ehdottaa piirtäjän poistamista, piirtäjä poistetaan huoneesta eikä kyseinen käyttäjä pääse enää huoneeseen takaisin häiriköimään.

Pelaaminen piirtäjänä

Kierroksen alussa sinulle näytetään sana joka sinun pitäisi piirtämällä kuvata muille pelaajille. Piirtoalueen vasemmalla puolella on erilaisia piirtotyökaluja ja lisäksi voit valita kynän paksuuden ja värin. Itse piirtäminen piirtoalueelle tapahtuu painamalla hiirenpainike pohjaan ja liikuttelemalla hiirtä piirtoalueella.

Muista että pelin tarkoitus on piirtää, ei kirjoittaa. Vaikean oloisetkin sanat on mahdollista piirtää kun vain hetken miettii. Muista myös että muut pelaajat saavat peliltä vihjeitä piirrettävästä sanasta joten sinun ei tarvitse piirtää ruudulle vihjeitä kuten "7 merkkiä pitkä" tai "alkaa t:llä" vaan voit vain keskittyä piirtämiseen. Pelissä ei mitata kuvien taiteellista arvoa, riittää että kuva on antaa arvaajille jonkinlaista vihjettä arvattavasta sanasta.